Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlingbyskjutningen: Sex års fängelse för att ha skjutit 20-åring i benet med automatvapen

19-åringen som pekas ut som ledare får sex års fängelse för skjutningen på parkeringen utanför Rusta. Men tre av de åtta åtalade männen frikänns helt från brott. Klockan 11 på fredagen meddelade Gävle tingsrätt domen.

Annons

På fredagen kom domen mot de sammanlagt åtta män som stått åtalade för inblandning i skjutningen på parkeringen i Hemlingby köpcentrum i Gävle i början av februari i år.

Då blev två män i 20-årsåldern, båda från Uppsala, beskjutna med ett automatvapen. Sammanlagt avlossades 15 skott.

Den ena av dem träffades med fyra skott i benet och misshandlades dessutom med en batong. Våld av dödlig art, vittnade en läkare i tingsrätten. Mannen förlorade flera lite blod på parkeringsplatsen.

Den andra träffades inte av något skott utan ska bara ha fått skråmor.

På fredagen kom domen för Hemlingbyskjutningen i februari.

Utredningsarbetet blev omfattande bland annat på grund av det stora antalet misstänkta. I arbetet har polisen i Region Mitt, dit Gävle hör, samarbetat med polisen i Region Nord.

Männen som stått åtalade är mellan 18 och 33 år. Fem av dem är hemmahörande i Umeå, två i Uppsala och en saknar fast adress även om han har koppling till både Uppsala och Umeå.

I tingsrätten la åklagarna fram händelsen som ett misslyckat rånförsök som övergick i grov misshandel. Offren lurades dit i tron om att de skulle få köpa knark och planen var att ta pengar av dem, 70 000 kronor.

Läs också: Knarkaffären spårade ur

Åklagarna menar att brottet skett i gemensamt och i samråd eftersom alla åtalade borde ha förstått vad som skulle hända när de tog med sig ett skarpladdat automatvapen till en öde parkeringsplats mitt i natten.

Läs också: Åklagarna vill ha långa straff för Hemlingbyskjutningen

Men tingsrätten lägger största delen av skulden på en 19-åring från Umeå och dömer honom till sex års fängelse för bland annat mordförsök, grovt vapenbrott och försök till grovt rån.

Domstolen menar att det är ställt utom all rimlig tvivel att han var den som höll i vapnet och sköt.

En 18-åring från Umeå döms till 20 månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel och försök till grovt rån.

Ytterligare en 19-åring från Umeå döms till ett års fängelse för bland annat grovt vapenbrott men i straffet döms även tidigare brottslighet.

De övriga fem männen som stått åtalade frikänns från inblandning i händelserna på parkeringsplatsen i Hemlingby köpcentrum, även om två av dem döms för andra saker. Det kan inte uteslutas att de faktiskt inte känt till vad som planerades och att de kan ha överraskats av att ett skarpladdat vapen fanns med i sällskapet.

Åklagarna hade yrkat på mellan ett och nio års fängelse för samtliga inblandade.

Så här dömer Gävle tingsrätt:

* 19-åring från Umeå. Döms för försök till mord, försök till grovt rån, falsk tillvitelse, olovlig körning, ringa narkotikabrott och grovt vapenbrott. Frikänns från olaga hot och missbruk av urkund. Döms till sex års fängelse.

* 18-åring från Umeå. Döms för grov misshandel och grovt vapenbrott. Frikänns från försök till grov misshandel och försök till grovt rån. Döms till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader.

* 19-åring från Umeå. Döms för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Frikänns från grov misshandel, försök till grov misshandel, grovt vållande till kroppsskada och försök till grovt rån. Döms till ett års fängelse men då ingår tidigare brottslighet i straffet.

* 33-åring som saknar fast adress. Döms till ofredande och övergrepp i rättssak. Frikänns från för grov misshandel, försök till grov misshandel, grovt vållande till kroppsskada, försök till grovt rån och grovt vapenbrott. Döms till tre månaders fängelse.

*25-åring från Umeå. Döms för stöld, bedrägeri och olovlig körning. Frikänns för grov misshandel, försök till grov misshandel, grovt vållande till kroppsskada, försök till grovt rån och grovt vapenbrott. Döms till två månaders fängelse.

* 20-åring från Uppsala. Frikänns från brott.

* 22-åring från Umeå. Frikänns från brott.

*18-åring från Uppsala. Frikänns från brott.

Läs också: Här berättar polisen om skottlossningen i Hemlingby

Mer läsning

Annons