Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten fastställer dom – kvinna ljög om våldtäkt

/
  • Peter, 53, misstänktes för våldtäkt. Men nu slår hovrätten fast att anklagelserna var påhittade. Bilden är arrangerad.

Kvinnan fälldes för att falskt ha anklagat sin man för våldtäkt. Nu fastställer hovrätten kvinnans fängelsestraff på sex månader.

Annons

LÄS OCKSÅ: Pekades ut som våldtäktsman

I april kunde Arbetarbladet berätta om Peter som då precis tagit del av tingsrättens dom mot hans fru som fälldes för falsk angivelse, falsk tillvitelse och bevisförfalskning.

– Jag är glad att sanningen äntligen kommer fram, sa Peter då till Arbetarbladet.

Kvinnan som lider av psykisk ohälsa och som sedan flera år tillbaka bott på ett kvinnohem anmälde förra året sin man Peter för våldtäkt.

Han misstänktes också för att ha rispat en kniv i sin frus ansikte men ganska snart tog utredningen en annan vändning.

Det visade sig att kvinnan förfalskat sms som såg ut att komma från Peter och de skador hon hade var med stor sannolikhet självförvållade.

Enligt läkare fanns heller inga skador i underlivet och det fanns inga spår av blod, sperma, sekret eller saliv vid brottsplatsen. Enligt ett vittne befann sig Peter också i en annan del av Sverige vid tillfället.

LÄS OCKSÅ: Döms för våldtäktsbluff

Peter friades från misstankar och kvinnan dömdes i stället till sex månaders fängelse för falsk angivelse, falsk tillvitelse och bevisförfalskning.

Domen överklagades till hovrätten som på tisdagen meddelade att de fastställer tingsrättens dom med skillnaden att mannen tilldöms 20 000 kronor i skadestånd i stället för tidigare utdömda 15 000.

Kvinnan har sedan i september i år också fått ett kontaktförbud och får därför inte besöka eller på något annat sätt ta kontakt med Peter.

Hovrätten avslog dock Peters önskan om att kvinnan skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Peter heter egentligen något annat.

LÄS OCKSÅ: Fler polisnyheter från länet

Mer läsning

Annons