Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan bevisen fälla 34-åringen?

/
  • Rätten gjorde en så kallad syn på brottsplatsen på fredagseftermiddagen.

I dag fortsatte rättegången i det misstänkta mordet på Öster i Gävle.

Annons

Är den 34-åriga Gävlebon skyldig till att ha knivmördat en 32-årig man på Öster i oktober förra året?

På fredagen var det dags för dag två av tolv i den ovanligt omfattande mordrättegången i Gävle tingsrätt. Totalt ska 52 vittnen höras.

Arbetarbladet var på plats och rapporterade.

09.05

Rättegången återupptas.

I dag ska åklagare Ann-Charlotte Bålman fortsätta lägga fram de bevis som hon menar visar att den åtalade 34-åringen är skyldig till mord.

När hon är färdig med bevisningen ska rättan bege sig till Öster för att göra syn på brottsplatsen.

09.09

På plats i rättssalen är utöver åklagare och polis även rättens ordförande Karl-Axel Bladh, nämndemän, den åtalade 34-åringen, hans advokat, media samt ett fåtal åhörare.

Åklagaren går igenom vad som kan ha hänt med kniven som användes som mordvapen och de kläder som 34-åringen hade på mordkvällen. Men inget har återfunnits. Vilket är besvärande för åklagarsidan, då teknisk bevisning saknas i målet.

09.13

Åklagaren går igenom den rättsmedicinska undersökning som gjorts av den misstänkte efter att han greps drygt tre dagar efter dådet. Men det finns inga skador på honom som kan knyta honom till dådet.

"Det borde ha funnits spår, i första hand blod på gärningsmannen", säger åklagare Bålman. Men hon menar att han kan ha hunnit göra sig av med både mordvapnet, troligen en kniv med kort bladlängd, kläder och skor.

09.17

34-åringen sitter lugnt i rättssalen och lyssnar när åklagaren går igenom bevisningen. Just nu fokuserar hon på de beslag som gjorts. Bland annat en mobiltelefon från 31-åringen som hade förfesten som föregick mordet och som är ett av de båda ögonvittnena till dådet.

Det finns bilder från telefonen som visar 34-åringen under förfesten på mordkvällen. Då är han klädd i bland annat en svart tröja - kläder som polisen inte återfunnit efter dådet.

09.23

Åklagaren går igenom brottsplatsundersökningen av 31-åringens lägenhet, där förfesten hölls och som ligger i närheten av brottsplatsen på Öster. Där gjordes en del beslag, bland annat ett blodbesudlat toalettpapper på ett bord.

Blodet kommer inte från offret, den misstänkte eller något av de båda ögonvittnena. Polisen har inte kunnat spåra blodet till någon person.

09.27

Det åklagaren gör är att gå igenom den mycket omfattande polisutredningen som till slut har gjort att de kunnat knyta 34-åringen till brottet. Att gå igenom alla omständigheter är viktigt för att utesluta alternativa förklaringar till dådet, inte minst på grund av att 34-åringen nekar till brott. Det är mot bakgrund av det som åklagarens redogörelse för den tekniska undersökningen av det ena ögonvittnets bostad nu ska ses.

09.33

Nu går åklagaren igenom den tekniska undersökningen av det andra ögonvittnets bostad, 37-åringen. Även han boende i närheten av brottsplatsen.

I hans bostad påträffades en mindre kniv, men åklagaren menar att det inte är mordvapnet.

31-åringen och 37-åringen var alltså inledningsvis själva misstänkta för inblandning i mordet. Misstankar som i dag är helt avskrivna.

09.38

Det var i 37-åringens bostad som det 32-åriga offret befann sig när den misstänkte 34-åringen ringde honom och enligt åklagaren gjorde upp om att han skulle komma ned till innergården utanför porten till trapphuset. Där han därefter blev ihjälhuggen med fem knivhugg.

Polisen gjorde flera beslag från 37-åringens bostad dagarna efter dådet, däribland skaftet från en hockeyklubba med en mörkröd besudling. Analyser visade dock att det inte handlade om blod.

09.42

Åklagaren berättar att analyserna av de båda ögonvittnenas kläder och skor inte visat några spår av blod.

09.47

Nu går åklagaren igenom den brottsplatsundersökning som gjorts av en av de båda bostäder som den mordmisstänkte 34-åringen hade tillgång till. Ingen av dem ligger på Öster utan i en annan stadsdel i Gävle.

Där användes bland annat kriminalteknisk hund för att spåra blod.

09.50

Det som sökts i lägenheten är bland annat den misstänktes kläder från mordkvällen och mordvapnet.

En hel del kläder togs i beslag. Men även det hasch som gör att 34-åringen utöver mord nu även misstänks för narkotikabrott.

09.57

Även ett överkast med blodliknande besudlingar togs i beslag, liksom ljuslyktor där det fanns ett par tofflor och sulor. Sulor som tros tillhöra de skor som 34-åringen hade på sig under mordkvällen, skor som inte påträffats.

Varken kläderna eller de andra beslagen hade några spår som kan kopplas till brottet.

10.00

Åklagaren berättar hur polisen sökt igenom tvättstuga och källare i fastigheten. Bland annat säkrades spår från en golvbrunn i tvättstugan och en sopsäck söktes igenom.

Även källarförrådet söktes igenom i jakten på skor och mordvapnet – men förgäves.

10.08

Även flera knivar togs i beslag från bostaden. De fanns på olika ställen i lägenheten.

Den åtalade 34-åringen har en bakgrund av att beväpna sig. Så sent som i augusti förra året dömdes han för brott mot vapenlagen efter att ha gripits med pepparspray och batong vid OK på Brynäs. I polisförhören då sade 34-åringen att han beväpnade sig för att han kände sig hotad.

10.10

Åklagare Bålman berättar hur spår säkrades från en cykel. Det sändes sedan på analys till SKL, där det konstaterades att blod inte kunde påvisas. Varken från cykeln eller från barnsadeln som tillhör den. 34-åringen ska ha setts cykla på en cykel med tillhörande barnsadel under mordkvällen.

10.14

Åklagaren visar bilder på ett par skor påträffades. De enda skor som 34-åringen verkar ha använt till vardags, utöver ett annat par skor som inte har påträffats efter dådet. Att de skorna inte har påträffats gör att åklagaren misstänker att det var de som han hade på sig vid knivdådet.

10.17

Inga avgörande fynd påträffades alltså i den första bostaden. Nu går åklagare Ann-Charlotte Bålman vidare med att gå igenom brottsplatsundersökningen av den andra bostaden som 34-åringen hade tillgång till. Den ligger i samma stadsdel som den förra lägenheten.

10.22

Även i den här bostaden hittades en kniv, under sittdynan i en fåtölj. Lägenheten söktes noga igenom efter 34-åringens kläder från mordkvällen, men de påträffades inte.

10.27

De kläder som påträffades i den här bostaden skickades aldrig på analys, då polisen menade att det inte var något att gå vidare med.

Även här söktes tvättstuga och förråd igenom.

På en dörr hittades något som polisen misstänkte var blod.

10.35

Åklagare Bålman berättar om knivarna som påträffats i fallet. De flesta ansågs inte ha kunnat vara mordvapnet och undersöktes därför inte. En kniv skickades på analys men det finns inte några spår på den som tyder på att det är mordvapnet.

10.44

Åklagaren redogör för rätten att de inte påträffat de kläder som de tror att 34-åringen hade på sig vid mordkvällen.

Inte heller skorna som han haft på sig har anträffats. Skor som syns på bilderna från förfesten som var på Öster några timmar innan dådet. Däremot har sulor tillhörande skorna påträffats. Men det finns inga spår på dem från brottsplatsen.

"Någon kniv som kan bindas till händelsen har vi inte heller anträffat", säger åklagare Bålman.

10.49

Åklagaren berättar nu om vad hon tror är motivet till dådet. Hon tar upp de gamla schismer som fanns mellan den misstänkte och offret, bland annat gällande en skuld under sommaren 2014.

Hon tar också upp de aggressionsproblem som det finns dokumenterat att 34-åringen haft. Problem som ligger längre bakåt i tiden, men som åklagaren menar aldrig har fått en riktig uppföljning.

Det kombinerat med alkohol och droger kan vara en orsak till mordet, menar åklagaren.

"Det som kan ha fått bägaren att rinna är över att (offrets namn) skadat den cykel som han lånat av (misstänktes namn)", säger Ann-Charlotte Bålman.

11.00

Åklagaren avslutar sin sakframställan med att berätta att hon menar att 34-åringen mördat 32-åringen och att han gjort det med uppsåt.

Därefter tar 34-åringens advokat Per Wiesel till orda.

Han berättar att hans klient varit med 32-åringen under dagen men att han inte befunnit sig vid brottsplatsen vid tiden för knivdådet. Han säger också att hans klient kommer att redogöra mer noga när han ska höras under rättegångens tredje dag på tisdag.

Nu tar rättegången en paus. Därefter ska en syn göras på brottsplatsen innan dag två av rättegången avslutas.

Därmed avslutas också Arbetarbladets rapportering för den här dagen.

***

LÄS OCKSÅ:

Rättegången dag ett – 34-åringen inför rätta

Försökte ta med sig knark till rättssalen

Säkerheten skärps vid rättegången

Polisen kan ha missat mördaren

Östermordet – allt du behöver veta

Mer läsning