Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: inte självklart att kontakta polisen

Polisen kontaktades först efter att flickan drabbats av livshotande skador.
Men Anna Danielsson, chef vid Individ- och familjeomsorgsförvaltningen i Sandviken, tycker inte att de agerat fel.

Annons

– Nej, det tycker vi inte. Men det är såklart ett misslyckande från samhällets sida att det först uppmärksammas och därefter händer igen, säger hon, och syftar på det våld som pappan misstänks ha utsatt barnen för först i januari och därefter februari.

När det gäller misstankar om våld mot barn är det prioriterade ärenden. Även i det här fallet inleddes en utredning tidigt.

Anna Danielsson betonar att hon av sekretess inte kan gå in i detaljer och prata om det enskilda fallet, men säger att de inte agerat fel utifrån den kunskap som de hade då.

Socialtjänsterna i länet och polisen har regelbundna kontakter. Polisanmälan brukar vanligen ske när uppgifterna om det som hänt är tydliga.

– Ibland är uppgifterna vaga, då får vi göra självständiga bedömningar. Vår uppgift är att ta reda på hur barnen har det. I de allra flesta fall gör vi inte någon polisanmälan.

Anna Danielsson medger att konsultera polisen alltid är ett alternativ, men säger att hon inte vet varför det inte gjordes i det här fallet. Hon tycker inte att det var självklart.

– Inte utifrån de uppgifter som vi hade.

Någon djupare utredning om socialtjänsten agerat felaktigt i det här fallet blir det inte, men Anna Danielsson känner att de tagit det på allvar.

– Absolut. När det gäller den mediala uppmärksamheten så blir det dessutom så att vi automatiskt rannsakar oss själva.

Mer läsning

Annons