Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körkortslös ägare till 80-tal fordon fick bil omhändertagen – efter larm från väktare

En väktare larmade polis när en bil med en rivstart lämnade ett företagsområde i Kungsgården under natten mot tisdag. Bilen hittades övergiven i Jäderfors och omhändertogs. Ägaren är en man som står på ett 80-tal fordon, är dömd över 40 brott – och misstänkt för ytterligare ett 60-tal.

Annons

Mannen som står som ägare till bilen misstänks för en mängd brott och är även dömd sedan tidigare.

Väktaren larmade polisen klockan 00:46 och kontrollerade sedan företaget där bilen var när den upptäcktes. Inget intrång hade skett i lokalerna.

Ärendet gav sedan resultat då bilen anträffades övergiven i Jäderfors av en polispatrull.

Läs också: Välkänd tjuv stoppades på moped med bortslipat ramnummer

Där visade det sig att fordonets ägare, en man i 30-årsåldern, har obetalda parkeringsavgifter som överstiger 5 000 kronor och eftersom bilen dessutom var felparkerad omhändertogs den. Ägaren kan få tillbaka den – men bara efter att ha betalat av parkeringsavgifter och handläggningsavgift.

Polisen har inte varit i kontakt med ägaren under natten.

– Vi har inte hittat på honom, men det är inte nödvändigt. Han får ett brev hem om att han kan hämta ut bilen efter att ha betalat, säger Peter Hultqvist, vakthavande befäl vid polisen.

Han ställer sig dock tveksam till om det kommer ske.

Läs också: Gävleborg har flest arbetslösa ungdomar: "Vi måste få in folk i utbildning"

– Det är inte så troligt att han kommer hämta ut den, den har ett ringa värde och var avställd.

Fordonet är dessutom långt ifrån det enda i mannens ägo. Han har ett 80-tal fordon skrivna på sig.

– Det är han som är registrerad ägare, sen lånar han ut fordon till andra eller använder dem själv. Huvuddelen av de bilar han är registrerad på är av ringa värde, säger Peter Hultqvist.

Mannen saknar körkortsbehörighet och är minst sagt känd av polisen sedan tidigare. Han är dömd för ett 40-tal olika brott och misstänks för ett 60-tal som ännu inte har avdömts.

– Det är vardagsbrottslighet, tillgreppsbrott och missbruksproblematik, som är vanligt hos många som begår vardagsbrott, säger Peter Hultqvist.

Läs också: 50 ingripanden – polisen nöjda med stadsfesten

Vardagsbrott, eller mängdbrott som det också kallas, avser brott där förundersökningen oftast leds av polisen och utgör större delen av de brott som anmäls i Sverige. Där ingår bland annat stöld, snatteri, rattfylleri, misshandel, skadegörelse och olovlig körning, enligt polisens hemsida.

Mer läsning

Annons