Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot polisens tillslag

Polisens razzia förra fredagen riktades mot arrangören "Jag får spader".
Anders Karlsson, ordförande i föreningen, är kritisk till polisens tillslag.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om polisens tillslag mot en misstänkt svartklubb i Hofors förra fredagen.

Det var en spelning som arrangerades med enligt Anders Karlsson 24 besökare på plats i lokalerna i centrala Hofors, inte 50-60 som tidigare uppgetts.

– Polisen kom inspringandes och började filma. De sa att det var för att filma insatsen, men de filmade ansikten på flera personer, berättar Anders Karlsson.

– Först berättade de inte varför, men när vi separerades för förhör fick vi veta att vi är misstänkta för brott mot alkohollagen och brott mot ordningslagen.

Spelningen hann aldrig börja utan "Jag får spader" stängdes ned för kvällen. Öl och en del inventarier beslagtogs.

Några dagar efteråt är Anders Karlsson mycket frågande till polisens agerande. Han har försökt få tag i flera av de poliser som var på platsen men utan att lyckas.

– De har lyssnat på rykten om att vi säljer sprit. Vi har aldrig sålt sprit. Det enda vi sålt är öl och cider till självkostnadspris. Det är köpt på systembolaget, berättar han.

Polisen vill av hänsyn till utredningen inte uttala sig om tillslaget, men alkoholhandläggare vid Hofors kommun har sagt att "Jag får spader" inte varit i kontakt med dem under de senaste två åren och inte har ansökt om serveringstillstånd. Dessutom uppfyller de inte kraven om slutet sällskap för att få sälja alkohol till självkostnadspris.

Anders Karlsson menar att de är ett slutet sällskap och säger att de under 2014 var i kontakt med Hofors kommun för att få sälja öl under 2015. Så sent som i mars kom det dit uniformerad polis. Han menar att polisen inte hade behövt göra en razzia utan endast vänt sig till dem om det finns några frågetecken.

– Det var overkill. Vi är laglydiga medborgare, vi hade välkomnat dem, säger han.

Han säger att "Jag får spader" är en kulturförening för att utöka utbudet av musik och framöver kanske också utställningar i Hofors.

– Nu får vi se hur det blir. Det kan vara så att vi lidit sådan skada av det här att vi inte kan fortsätta. Rykten sprids fort i Hofors.

En av grundarna till "Jag får spader" är Hoforspartiets kommunfullmäktigeledamot Kent Andersson. Han är inte längre aktiv i föreningen men delar Anders Karlssons uppfattning om att razzian var överdriven.

– Det är ett lugnt ställe jämfört med en vanlig krog, säger han.

Mer läsning

Annons