Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa fängelsestraff för Chicanos-män – döms för människorov

/

Mellan nära två år och fyra och ett halvt års fängelse. Det blir domen för den uppmärksammade kidnappningen av en 26-årig man i Björksätra i oktober förra året.

Annons

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

På fredagsförmiddagen meddelades domen mot de fem män från Sandviken och Hofors som stått åtalade för människorov och grov misshandel efter att ha kidnappat en 26-årig Gävlebo från en lägenhet i Sandviken, där han tillfälligt bodde.

LÄS MER: Chicanos-män fortsatt häktade

Två av männen, 24-åringen och 25-åringen från Sandviken, döms till ett år och nio månaders fängelse. 25-åringen från Hofors får tuffast straff – fyra år och sex månaders fängelse. 38-åringen från Hofors döms till tre år och sex månaders fängelse. Alla fyra döms för människorov, ringa brott. Men också för grov misshandel. 25-åringen från Hofors och 38-åringen döms även för att vid tillfället ha försökt utpressa offret att betala 40 000 kronor till dem. De båda anses också av tingsrätten ha varit mest aktiva i misshandeln.

33-åringen frias helt från inblandning i fallet, men döms till dagsböter för andra brott.

LÄS MER: Ta del av Arbetarbladets direktrapport från rättegången här

Det var natten till den 16 oktober som flera män dök upp i bostaden där 26-åringen befann sig. Två av dem, 38-åringen och den 33-åriga lägenhetsinnehavaren, hade då redan varit där och tagit narkotika med 26-åringen men begett sig av för att köpa mer amfetamin.

När de återvände med tre av de andra männen inleddes en misshandel som sedan fortsatte vid Björksätraskolan dit 26-åringen bortfördes. Bland annat blev han knivskuren i ansiktet och fick en tatuering bortskuren.

"Jag trodde att jag gick mot min avrättning", berättade 26-åringen under rättegången, om hur han haltandes fördes med från lägenheten mot Björksätraskolan.

25-åringen från Hofors och 38-åringen döms också för att ha tagit smycken som offret bar på sig.

Motivet är inte helt klarlagt men det har enligt åklagare Christer Sammens funnits en osämja mellan 25-åringen från Hofors och offret på grund av att offret ska ha anklagat honom för att "gola".

LÄS MER: Polis och ordningsvakter vid Chicanos-rättegången

Männen åtalades vid Gävle tingsrätt i december. De tilltalade har hela tiden förnekat brott. Under rättegången och polisförhören har de varit tystlåtna och inte svarat på frågor.

Som Arbetarbladet tidigare har berättat har flera av männen kopplingar till kriminella mc-gänget Bandidos supportergrupp Chicanos, som etablerade sig i Sandviken förra året.

Om de tilltalades gängtillhörighet skriver Gävle tingsrätt följande i domen: "Av den upptagna bevisningen framgår inte annat än att de tilltalade sammanslutit sig i något som de kallar ”Chicanos” och innehar västar med texten SYLB (Support Your Local Bandidos). Den skriftliga bevisningen visar också att de tilltalade står varandra nära samt är intresserade av att sprida ”respekt” i samhället genom brott.

Att offrets tatuering med skriften "1%" skars bort visar också enligt rätten att det handlar om organiserad brottslighet. "En procent" är en vanlig markör för att visa att man tillhör den procent av samhället som, enligt dem själva, står utanför lagen.

"Grupperingen har således manifesterat sitt avståndstagande från demokratiska värderingar och normer och ansett att målsäganden inte längre var ”värdig” detta medlemskap eller epitet", skriver tingsrätten i domen, och menar att brottslighetens karaktär är ett skäl till att straffen skärps.

LÄS MER: Chicanos-man dömd för misshandel på gym i Sandviken

LÄS MER: Så drevs Bandidos från Borlänge till Sandviken

LÄS MER: Kommunen vill köpa mc-gängets Sandvikenlokaler

Mer läsning

Annons