Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstids fängelse för Salamordet

/

På måndagen dömde Västmanlands tingsrätt den tidigare Gävlebon Johnny Rintanen till livstids fängelse för mord. Rintanen döms även för misshandel och ska utöver livstidsdomen betala skadestånd, bland annat till sin sambo.

Annons

Mordet skedde på nyårsnatten efter att 40-årige Johnny Rintanen och det 49-åriga offret hade druckit stora mängder alkohol tillsammans i Rintanens och sambons lägenhet i Sala.

Rintanen erkänner att han har misshandlat och knivskurit offret och har medgett ansvar för grov misshandel och vållande till annans död. Rintanen nekar till mord och menar att uppsåtet inte var att döda. Han anser också att han angreps av offret men inte att han handlade i nödvärn fullt ut.

Enligt tingsrättens dom har Rintanen orsakat stora skador på offret. Bland annat ska Rintanen ha använt knivvåld mot offrets hals. Han ska även ha orsakat mycket allvarliga skador genom slag med en bultsax.

Offret påträffades avliden i lägenhetens sovrum. Domen slår fast att Rintanen först misshandlade offret svårt för att sedan lämna lägenheten. Efter ett tag ska han ha kommit tillbaka för att utöva det slutgiltiga och dödliga knivvåldet mot offrets hals.

Tingsrättens samlade bedömning är att det finns starka motbevis mot att Rintanen skulle ha handlat i motvärn. Bland annat talar offrets kroppsskador och rättegångens vittnesmål emot Rintanen. Att gärningsmannen kom tillbaka till lägenheten en andra gång för att utöva ytterligare våld mot offret är också en aspekt som tingsrätten pekar på i domen.

Rintanen döms för misshandel på sin sambo och för mordet till fängelse i 18 år.

LÄS OCKSÅ:

Yrkar på livstid för Salamordet

Nekar till mord – hävdar nödvärn

Gävlebo i morddrama

Mer läsning

Annons