Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man omkom på Ovako - nu åtalas stålföretaget

Den 11 december 2013 omkom en anställd på Ovako i Smedjebacken.
Nu har stålföretaget och två tjänstemän åtalats för vållande till annans död.

Annons

morgonen den 11 december 2013 hittades en man död på Ovako efter att ha fått hett stål över sig.

Mannen arbetade nattskift och befann sig, enligt det åtal som nu väckts vid Falu tingsrätt, inom ett område där det fanns allvarlig risk för att komma i kontakt med mycket heta ämnen.

Vid tretiden observerade arbetskamrater att något inte stod rätt till och fann mannen livlös vid maskinens riskområde med det heta stålet över sig.

Åklagaren noterar att det exakta olycksförloppet inte kunnat utredas, men att den rättsmedicinska utredningen konstaterade att dödsfallet orsakades av exponering för intensiv hetta.

Mannen arbetade vid tillfället ensam och området där han befann sig kunde inte övervakas från ett närliggande kontrollrum. Vidare saknades det möjlighet för mannen att påkalla hjälp eller själv stoppa processen då han befann sig i riskområdet.

I åtalet påpekas att Ovako inte hade identifierat ett flertal brister och riskmoment, såsom ensamarbete, otillräcklig övervakning och avsaknaden av möjlighet att påkalla hjälp. Skriftliga instruktioner om hur arbetet skulle utföras säkert var också bristfälliga.

Enligt åklagaren hade olyckan inte inträffat om det aktuella arbetsmomentet hade riskbedömts och risken därför identifierats och åtgärdats samt att arbetsinstruktioner för säkert arbete baserade på en sådan riskbedömning utfärdats.

De båda tjänstemännen hade enligt åtalet ansvar för att arbetsmiljön uppfyllde gällande krav enligt arbetsmiljölagen och arbetsmiljöverkets föreskrifter.

En av dem hade ett övergripande ansvar för arbetsmiljön och den andre för arbetsmiljö i den dagliga verksamheten samt ansvar för att teknik, arbetsorganisation och arbetsinnehåll inte var utformat så att det kunde medföra olycksfall.

Normalt är påföljden för vållande till annans död fängelse i högst två år, men det kan finnas omständigheter som gör att påföljden blir villkorlig dom.

På grund av de brott som Ovako enligt åklagaren har gjort sig skyldig till ska förtaget betala företagsbot med 1 500 000 kronor.

Åtalet handläggs av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål och dess kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin.

Samtliga målsägare företräds av jurist på LO-TCO Rättskydd AB.

Mer läsning

Annons