Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskerade män skrek "we hate muslims"

/

"We hate muslims", "terrorister, åk hem".
En stark strålkastare riktas mot familjens bostad – utanför passerar en bil med flera maskerade män. De skriker rasistiska slagord.
Tre män ställs nu inför rätta efter skräckkvällen på en ort i Gästrikland.

Annons

LÄS VIDARE: "Det är ett hårt tonläge i dag"

Det är kväll och delar av familjen är på väg att gå och lägga sig. Då hör de hur en bil tutar och att det skriks utanför huset. I hallen samlas flera av familjemedlemmarna. Utanför ser de ljuset från en starkt bländande strålkastare.

En bil kör i hög hastighet mot fastigheten. En man med rånarluva står upp ur bilens taklucka och riktar strålkastaren mot huset. I bilen finns flera personer. De tar kort på familjen. De maskerade männen skriker.

Orden som riktas mot familjen är "sieg heil", "negerjävlar" och "we hate muslims", berättar en familjemedlem senare för polisen.

En annan familjemedlem vittnar om att hon hörde dem ropa "al Qaida" och "terrorister, åk hem".

De kör förbi flera gånger. En familjemedlem uppskattar att det pågår i en halvtimme. Men männen försvinner från platsen. Familjen polisanmäler händelsen och en patrull åker dit. Efter en dryg timme stoppar de en bil med tre män. I fordonet hittar de rånarluvor som poliserna kopplar till brottet.

Flera i familjen har vittnat om sin rädsla efter brottet. Mamman för att hennes barn skulle skadas, en dotter att de maskerade männen kunde ta sig in i huset. En annan dotter berättar att hon kände ett stort obehag och inte vågar vara ute själv på orten efter händelsen, att hon har svårt att få ro hemma.

De tre männen i 20-årsåldern som färdades i bilen ställs under måndagen inför rätta vid Gävle tingsrätt – åtalade för ofredande.

I gärningsbeskrivningen uppges att motivet för brottet har varit att kränka offren på grund av deras nationella eller etniska ursprung. I klartext: ett hatbrott. För åklagare Christer Sammens är det inga tvivel om motivet.

– Det bygger på hela agerandet som de har ägnat sig åt. De är där för att trakassera dem för deras ursprung, säger han.

LÄS VIDARE: Misstanken: knivskars för sitt ursprung

Christer Sammens säger att det normalt är svårt att leda i bevis att ett brott har hatbrottsmotiv.

– Många gånger är det svårt att konstatera trots att misstankarna finns, förklarar han.

Det här fallet bedömer han dock som uppenbart.

En av de tre männen erkänner brott, men säger att han inte var den som skrek de rasistiska slagorden. I polisförhören berättar han att det var de andra som ville göra det "för skojs skull". De övriga två nekar till brott och säger att de inte varit på platsen vid tillfället.

Familjen vittnar om fler tillfällen då de utsatts för liknande brottslighet – men även skadegörelse. Flera av händelserna har enligt dem polisanmälts, men omfattas inte av det här åtalet.

– Det är säkert som de säger, men vem eller vilka som gjort det vid de tillfällena är inget vi har kunnat konstatera, förklarar Christer Sammens.

Beskrivningen av händelseförloppet bygger på polisens förundersökning med vittnesmål från målsägande och förhör med misstänkta. Arbetarbladet har varit i kontakt med familjen men de har avböjt att kommentera händelsen.

Mer läsning

Annons