Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt mördare är inte psyksjuk

/

Den misstänkta Östermördaren lider inte av någon allvarlig psykisk störning.
Därmed är det fritt fram att döma honom till fängelse.

Annons

På tisdagen fick Gävle tingsrätt utlåtandet från Rättsmedicinalverket i Göteborg.

De har under fyra veckor gjort en stor rättspsykiatrisk undersökning av den 34-åriga Gävlebon som misstänks för mordet på Öster.

Myndigheten skriver i sitt utlåtande att den misstänkte inte har begått den åtalade gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han har heller inte vid tiden för undersökningen haft en allvarlig psykisk störning.

Därmed finns heller inte förutsättningarna att vid en fällande dom överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

– Resultatet är inte överraskande. Det är min och min klients uppfattning att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning, säger 34-åringens advokat Per Wiesel.

34-åringen har tidigare genomgått en liten sinnesundersökning, en paragraf 7-utredning, som kom fram till att det kan misstänkas att 34-åringen led av en allvarlig psykisk störning vid dådet. Därför fanns skäl att göra en stor undersökning.

Den tretton dagar långa rättegången om mordet på Öster avslutades i maj, men en extradag där påföljden avhandlas kommer att hållas vid Gävle tingsrätt på måndag. Därefter dröjer ytterligare en tid innan domen meddelas.

Tingsrätten har redan slagit fast att gärningen gått till som åklagarna Ann-Charlotte Bålman och Kjell Lindqvist har beskrivit den. Vägen till en fällande dom ligger därmed öppen. Men brottsrubricering och påföljd återstår att avgöra.

Åklagarna har yrkat på att 34-åringen döms till livstids fängelse för mordet på en 32-årig Gävlebo på Öster i oktober förra året.

34-åringen själv har under hela utredningens gång nekat till brott.

LÄS OCKSÅ:

Stor besvikelse hos försvaret

Håller bevisen mot 34-åringen?

Analys: tungt besked för 34-åringen

Östermordet - allt du behöver veta

Mer läsning

Annons