Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oersättliga föremål stals från Almagrundet: "Tråkigt att hon inte får ligga ifred"

Två nätter i rad har fyrfartyget Almagrundet haft oönskade påhälsningar från mässing- och koppartjuvar. Med sig har tjuvarna fått originaldetaljer från 1896. "De får inte ut några pengar för det men har förstört för 10 000-tals kronor", säger Almagrundets vänners ordförande Mats Wiberg.

Annons

LÄS MER: Nu är Almagrundet äntligen hemma igen!

Fyrfartyget Almagrundet är byggt 1896 i Gävle. Nu har tjuvar tagit med sig originaldetaljer efter räder på fartyget två nätter i rad.

Både under natten till torsdagen och natten till fredagen har Almagrundet haft inbrott. Tjuvar har klivit ombord och tagit med sig vingmuttrar till ventiler, verktygslådor coh koppar. En dörr i mahogny som också är original från 1896 då båten byggdes är förstörd efter inbrottet. Polisanmälan gjordes redan efter första natten och under fredagen var polis på plats på fartyget och tittade.

– Det är rent utsagt för jäkligt, säger Almagrundets vänners ordförande Mats Wiberg när Arbetarbladet ringer upp.

– Det värsta är ju att de får ju inte ut några pengar men ändå har de förstört för 10 000-tals kronor. Det går inte att hitta såna originaldetaljer som de fått med sig.

LÄS MER: En pigg 120-åring

Det är saker som är värt mycket så länge de fortfarande finns på Almagrundet?

– Precis så.

– Det är inte roligt. Jag har hållit på i sex år att få henne hit tillbaka till Gävle och så får hon inte ligga ifred. Fy sjutton, säger Mats Wiberg.

Stölderna kommer lagom till den internationella fyrdagen som fyrfartyget ska uppmärksamma.

– Det kommer grupper från Uppsala imorgon får att kolla på Almagrundet. Men det blir av, vi ställer inte in.

LÄS MER: Klart var Almagrundet ska ligga

Mer läsning

Annons