Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offret för knivdådet i Skutskär: "Jag ville önska god jul och gott nytt år"

/

Oprovocerat våld eller bråk om en skuld – det råder delade meningar om motivet när en 42-årig man nu åtalas för knivdådet i en lägenhet i centrala Skutskär tidigare i januari.
Både offret och den misstänkta gärningsmannen hävdar att de agerade i självförsvar.

Annons

LÄS MER: Man häktad för grov misshandel i Skutskär

Det dramatiska knivdådet utspelade sig vid lunchtid i Skutskär 4 januari i år. En knivskuren man kom då blödandes in till vårdcentralen. Han fick föras till Gävle sjukhus för ytterligare vård.

Händelsen orsakade ett stort polispådrag i samhället då det dröjde innan det fanns någon misstänkt gärningsman.

Offret, en 35-årig Gävlebo, kunde senare under dagen från sjukhussängen peka ut en 42-årig Skutskärsbo som gärningsmannen.

35-åringen säger i polisförhören att han åkte bil till Skutskär tillsammans med en vän. När vännen handlade på Coop i Skutskärs centrum gick han själv till 42-åringen, som han tidigare lärt känna på en avgiftningsklinik.

"Jag ville önska god jul och gott nytt år", säger 35-åringen i polisförhören.

Men i lägenheten blev det snabbt bråk. Enligt 35-åringen anklagade 42-åringen honom på en gång för att vara skyldig honom 700 kronor. 42-åringen ska ha sagt: "Sätt dig ned eller jag hugger dig i benet".

LÄS MER: Misstänkt tidigare dömd för överfall med skruvmejsel

Enligt åtalet hade 42-åringen en morakniv och en kofot i handen. Det blev bråk, offret blev huggen i skinkan och överkroppen men lyckades fly till sin vän på parkeringen utanför Coop. Han hjälpte honom därefter till vårdcentralen.

42-åringen säger i sin tur att det var planerat att 35-åringen skulle besöka honom, och att han sedan tidigare är skyldig honom pengar. Men enligt 42-åringen, som uppger i polisförhören att han samma morgon druckit en halv flaska vodka, var det 35-åringen som oförklarligt gav sig på honom.

Vännen som skjutsade 35-åringen är hans kontaktperson. Enligt honom var 35-åringen angelägen om att åka till Coop för att handla, men att han väl där i stället drog från parkeringen. Efter några minuter kom han tillbaka och sade "Jag är stucken".

Det finns inga vittnen till händelsen. Åklagare Johan Strömbäck förväntar sig ändå en fällande dom.

– Den tilltalade har medgett att han hållit i kniven, även om han menar att det rör sig om någon form av nödvärn, säger han.

LÄS MER: Stort polispådrag i Skutskär

TV: Här grips den misstänkte 42-åringen

Mer läsning

Annons