Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappan erkänner endast ett fall av misshandel

/

Den åtalade tvillingpappan erkänner ett fall av grov misshandel – när han dunkade sonens huvud mot sin bröstkorg.
Pappans advokat Lars Häggström menar att de skakningar som han utsatt barnen för inte är tillräckligt massiva för att räknas som skakvåld.

Annons

Advokat Lars Häggström sade redan i samband med att åtalet väcktes i förra veckan att pappans inställning till anklagelserna mot honom är komplex.

Det blev tydligt när rättegången mot pappan inleddes i Gävle tingsrätt på måndagen.

Pappan satt böjd i sin stol i tingsrätten. Större delen av tiden ägnade han åt att titta ned i bordet framför sig. Han svarade lugnt men fåordigt och lågmält på de frågor som han fick från åklagarna Carl-Johan Granlund och Elly Anne Öholm. Ibland föll han i tårar.

I de polisförhör som hållits med pappan medger han att han har skadat sina båda barn. Men det betyder inte att han nu erkänner brott.

Åklagarna har åtalat honom för tre fall av synnerligen grov misshandel. Samtliga har inträffat i familjens bostad på en ort i Gästrikland.

Det första handlar om ett tillfälle i januari då flickan drabbades av ett lårbensbrott. Pappan medger att det är han som orsakat skadan men hävdar att det rör sig om en olyckshändelse.

Det andra tillfället handlar om en helg i februari, då barnen drabbades av de svåraste skadorna. Pappan medger att han skakat barnen. Men enligt hans advokat är skakningarna inte tillräckligt massiva för att rymmas inom definitionen av skakvåld.

Det enda brott som pappan erkänner inför Gävle tingsrätt är när han vid samma tillfälle dunkade sonen mot bröstet.

Advokat Lars Häggström konstaterade att det är ett svårt mål men bad tingsrätten att lägga känslorna åt sidan.

Han anser att polisen i förhören med pappan för hårt har drivit tesen att han skadat barnen. Han spekulerade i att pappans fåordiga erkännande kan vara en följd av att han var och är i chock. Han ifrågasatte sin klients erkännande och ursäktade att han är hård mot honom.

– Det var längesen jag hörde en berättelse med sådan avsaknad av detaljer och självupplevda delar, sade Lars Häggström, som även frågade om pappan försöker skydda någon.

Åklagarsidan hade ett långt förhör med pappan där han fick redogöra för händelserna. De frågade vid flera tillfällen varför pappan har skadat sina barn.

"Jag vet inte", "jag kan inte fatta att jag gjort det" och "ingen aning" var svar som de fick av pappan.

En rekonstruktionsfilm från familjens hem där pappan på en docka visar hur han skadat barnen visades för rätten. "Jag ångrar det något fruktansvärt", säger han på filmen.

Under rättegångens första dag hördes tre läkare vid Gävle sjukhus som bekräftade att barnen inte hade några allvarliga skador efter förlossningen, vilka skulle kunna förklara de svåra skador de lider av i dag.

Slutligen hördes även en bekant till familjen om hur hon upplevt barnen.

Rättegången fortsätter på onsdag. Då kommer bland annat ytterligare vårdpersonal att höras.

20 maj är det dags för den tredje och sista rättegångsdagen. Då ska fler vittnen höras innan åklagarna och advokaten håller sina slutanföranden.

Spädbarnen, som drabbades av svåra skador, är omhändertagna enligt LVU. Mamman, som även hon tidigare var misstänkt för brott, är sedan åtalet väcktes friad från misstankar.

LÄS OCKSÅ:

Direktrapporteringen från första rättegångsdagen

Pappan åtalas för tvillingmisshandel

Pappan: stress och blackout bakom våldet

Allvarligt för skadad spädbarnstvilling

Föräldrarna misstänktes tidigt

Svårt att fällas för spädbarnsvåld

Mer läsning

Annons