Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen kan ha missat mördaren

/
  • Det var sent på kvällen 17 oktober förra året som en 32-årig Gävlebo knivdödades på Öster.

Polisen blev försenad till mordplatsen på Öster – på grund av en kommunikationsmiss med SOS alarm.
Det kan ha gjort att de missade viktig bevisning för att knyta mördaren till platsen.
– Det är vansinnigt dumt, säger polisens utredare i förhören.

Annons

De första minuterna och timmarna efter ett mord har skett är den mest avgörande i en polisiär utredning. Vid Östermordet dröjde polisen innan de anlände till platsen.

Enligt förundersökningen inkommer första larmet om mordet till SOS alarm vid 23.51. Ett samtal som varar i en minut och 33 sekunder.

Vid det samtalet säger larmaren: "Ta dit polisen å utifall de är nån som har klappat till han".

Ett par minuter senare 23.53 ringer ännu en person.

Först 23.59 får polisen kännedom om larmet. 00.01 skickas första bilen. Och inte förrän sexton minuter efter första larmet är polisen på plats.

Ambulanspersonalen uppger i sina förhör att de var på plats tidigare, redan 00.02.

I polisens förhör med den misstänkta 34-åriga mördaren ifrågasätter han själv varför polisen dröjde.

"Ja det är en bra och berättigad fråga (misstänktes namn), vi har också försökt klura i det där men... Det är väl nåt glapp då mellan SOS till polisen då. Men illa är det," säger en av poliserna i förhöret.

"För vi har diskuterat det där med chefen på kommunikationscentralen, och menat på att det är ju helt fel" säger utredarna i förhören.

Den misstänkte hävdar sin oskuld och säger att ett tidigare ingripande från polisen hade kunnat fånga "den verkliga mördaren".

– För jag menar, hade polisen varit där tidigare på plats, då hade de kunnat tagit den riktiga förövaren istället. Istället för att jag ska bli beskylld för nånting, säger han.

Dessutom larmade en nattklubbsvakt polisen om en knivbeväpnad och påverkad man bara ett par minuter innan mordet. En man som misstänks vara 34-åringen.

Trots att de hade blivit varnade om knivmannen dröjde det nära fyra dagar innan han togs in till förhör. Vilket gav honom lång tid att undanröja viktig bevisning, som kläder och mordvapen.

Den utpekade 34-åringen är svår för åklagarna att knyta till platsen. Det starkaste beviset handlar om hans två vänner som pekar ut honom. Utredningen av hans telefon gör inte heller att det går att binda honom till Öster vid tidpunkten. Han skulle även kunna befinna sig vid Drottninggatan/Norra centralgatan, vilket han själv hävdat.

LÄS OCKSÅ:

Östermordet – allt du behöver veta

Minuterna hade kunnat göra skillnad

Mer läsning

Annons