Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen manar till aktsamhet på sociala medier – efter att kvinna skrev om våldtäktsförsök

/

En kvinna i Gävle valde att gå ut på Facebook och berätta om ett våldtäktsförsök hon utsattes för under slutet av augusti.
Inlägget fick stor spridning.
Nu manar polisen till försiktighet på sociala medier.
– Det här var en missuppfattning mellan oss och den drabbade, säger Mikael Hedström, presstalesman.

Annons

En kvinna i 20-årsåldern var på väg hem från en fest i centrala Gävle sista helgen i augusti. En stund efter att hon klev av bussen i Bomhus blev hon plötsligt överfallen av en okänd man. Mannen tafsade och försökte få av byxorna på kvinnan som lyckades ta sig loss och fly.

Polisen utreder händelsen som försök till våldtäkt men på grund av utredningsläget föredrog den att ligga lågt med uppgifter och signalement.

Ett par veckor efter händelsen valde den drabbade kvinnan att gå ut med signalement och en beskrivning av händelsen över Facebook. Inlägget spreds snabbt och har delats närmare 1 000 gånger. Hos polisen visar de förståelse – men tycker samtidigt att inlägget blir olyckligt och att de skulle ha varit tydligare.

– Det här var en missuppfattning, våra utredare pratade med den drabbade och nämnde att det kunde vara bra att varna sina närmsta. Men dagens ungdom kan uppfatta det som att man ska gå ut på Facebook, säger Mikael Hedström, presstalesman hos polisen.

Oron hos polisen när inlägg av den sorten som kvinnan gjorde dyker upp är att det ska nå gärningsmannen.

– Även kriminella finns ju på sociala medier och kan på det här sättet bli varnade. Det sprids fort och kan komma fram till gärningsmannen som då kan undanröja bevis som till exempel kläder.

– Samtidigt har vi förståelse för att man vill göra det, de vill bara att vi ska få tag i förövaren, säger Mikael Hedström.

Mer läsning

Annons