Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen struntar i trakasserierna mot Michael Olsson – "han får väl anlita väktare"

Hoforsbon Michael Olsson trakasseras i sitt hem. Han har gjort flera anmälningar om krossade fönster och en sprängd brevlåda. Men polisen har aldrig brytt sig om att starta någon utredning.

Annons

Arbetarbladet har flera gånger skrivit om Michael Olsson i Hofors. Han är en person som sticker ut och inte är rädd för att säga vad han tycker.

Det kan vara en av orsakerna till att han de senaste tre åren vid ett antal tillfällen fått sitt hus vandaliserat. Så sent som 8 maj slängde någon eller några sten på hans hus mitt i natten så att tre glasrutor krossades.

Läs också: Terrorn fortsätter för Michael Olsson i Hofors: "Vad är nästa steg?"

Men trots att Michael Olsson polisanmält alla händelser har polisen inte gjort något för att hjälpa honom. Varje anmälan som kommit in har lagts längst ner i en pappershög.

– Eftersom han inte sett personerna som gjort det här och ingen annan heller gjort det så är det inget vi kan göra, säger Börje Hjelm, förundersökningsledare på polisen i Sandviken.

Michael Olsson har flera gånger polisanmält skadegörelse på sitt hus. Men polisen har struntat i att utreda.

När det kommer in en polisanmälan granskas den av en förundersökningsledare i tjänst. Bedömer han eller hon att det inte finns något att "jobba med" startas det aldrig någon förundersökning.

Det berättar Börje Hjelm.

– Då blir ärendet så lågt prioriterat att vi aldrig ser det.

Därför har polisen aldrig ens varit ute och pratat med Michael Olsson eller till exempel tagit fingeravtryck på inkastade stenar.

Det spelar ingen roll att Michael Olsson blir utsatt gång på gång.

– Det skulle inte göra någon skillnad om det hände femtioelva gånger till. Om det inte finns vittnen är det inte prioriterat, säger Börje Hjelm.

Michael Olsson har bland annat fått sin brevlåda sprängd.

– Det kan ju vara så att han satt sig i en sits där många inte gillar honom.

Får han skylla sig själv menar du?

– Nej inte så, men det här är ju tyvärr något som drabbar en del personer med jämna mellanrum.

Eftersom skadegörelsen som drabbat Michael Olsson inte räknas som ett grövre brott och polisen inte har något att gå på är han hänvisad till att själv vidta åtgärder för att förhindra att det händer igen – eller för att få fast gärningspersonerna.

Läs också: Videon tvingade honom byta jobb

– Det vore skillnad om någon skjutit med gevär genom hans fönster. Eller möjligtvis om han utsattes dygnet om i tre veckors tid. Då skulle vi lägga ner lite mer energi från vår sida, säger Börje Hjelm.

Men vad ska han göra då?

– Han får väl anlita väktare. Polisen har inte möjlighet att bedriva beskyddarverksamhet. Eller så kan han sätta upp en kamera på sin gård. Mig veterligen får man göra det i sin trädgård om man inte riktar den mot allmän plats.

Ett annat tips Börje Hjelm kommer med till Michael Olsson eller andra som drabbats av liknande skaer är att prata med grannarna så att de också håller koll på ens hus.

Allt är dock inte elände. På onsdagen berättade Arbetarbladet att en anonym hjälte satt upp en ny brevlåda åt Michael Olsson, en överraskning som gjorde honom så glad att han fick tårar i ögonen.

Läs också: Efter terrorn – den anonyma gesten rörde Michael till tårar

Mer läsning

Annons