Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rattfull lastbilschaufför dömd till fängelse – körde eftersom han "fruktade för sitt liv"

En lastbilschaufför som i slutet av juli svajade fram längs E4 dömdes under tisdagen till tre månaders fängelse för grovt rattfylleri. Enligt föraren körde han då han ville komma bort från två män som ska ha hotat honom med orden "kaputt" och "pistol".

Annons

I tisdags kom domen mot en utländsk lastbilschaufför som körde rattfull utanför Gävle. När polisen stoppade honom på E4 gjordes ett alkoholutandningsprov som visade 0,76 miligram per liter. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 0,5 milligram per liter och mannen döms alltså för grovt rattfylleri.

Under rättegången som hölls i tisdags presenterade mannen en lite annorlunda förklaring till varför han kört onykter. Mannen berättade att han stannat vid en rastplats några mil norr om Gävle för att äta och sova. Där ska han ha blivit kontaktad av två utländska män som han bjudit på mat och öl. Männen ska ha bett om mer alkohol vilket lastbilschauffören sagt nej till. Då ska männen ha blivit hotfulla enligt chauffören. Männen ska ha hotat honom och sagt svordomar på sitt eget språk. Orden "kaputt" och "pistol" ska ha yttrats samtidigt som en av männen gjorde en pistolrörelse med med ena handens fingrar.

Chauffören uppger att han blev knuffad mot lastbilen och att männen sedan gick därifrån. Då lade sig chauffören för att sova men väcktes kort därpå av att männen bankade på dörren och skrek svordomar. Efter en stund satte sig männen i sin bil och åkte iväg till en intilliggande bensinstation för att tanka. Chauffören bestämde sig då för att åka ifrån platsen för att bli av med männen eftersom livehan fruktade för sitt liv.

LÄS OCKSÅ: Rattfull man stoppades i bil – med stulen husvagn som släp

Ett vittne som körde i samma riktning som lastbilen berättar att all mötande trafik blinkade och signalerade mot henne. Efter ett tag kom hon ikapp lastbilen som svajade på E4. Lastbilen ska vid flera tillfällen ha kört över i det vänstra körfältet och lysena ska ha slagits på och av. Vittnet ringde då till polisen som stoppade lastbilen.

Enligt tingsrättens bedömning var det inte fråga om någon nödvärnssituation eftersom chauffören inte var utsatt för ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp då han körde från platsen.

Mannen kommer nu hållas häktad till det att domen vinner laga kraft då man anser att det finns en risk för att han annars flyr från landet.

LÄS OCKSÅ: Stulen bil prejades av vägen efter vansinnesfärd – två män gripna

LÄS ÄVEN: Man i 50-årsåldern körde rattfull in i träd i Ockelbo

Mer läsning

Annons