Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så drevs Bandidos från Borlänge till Sandviken

/
  • Polisen var en vanlig syn vid Bandidos lokaler i Borlänge.

Förra året slog sig Bandidos ned i en gammal kemtvätt i Borlänge.
Men kommunen drev linjen att lokalen inte fick användas för föreningar – och etableringsförsöket i staden misslyckades.

Annons

Dalarna har länge varit ett viktigt fäste för Bandidos och dess supportergrupper. Tidigt förra året lämnade de av okänd anledning sin lokal i Ludvika för att slå sig ned i en gammal kemtvätt intill E16 i Tjärna i Borlänge.

När Dalarnas tidningar pratade med fastighetsägaren berättade han att lokalen hyrts ut till ett "motorsällskap".

– Jag vet inte vilken verksamhet de ska bedriva. De betalar bra hyra. Mer än det dubbla jämfört med den förra hyresgästen, berättade han då.

LÄS MER: Polisen tror att de hittat Bandidos lokal

Snart berättade Bandidos själva på sin hemsida att Prospect chapter Ludvika blivit till Prospect chapter Borlänge. Ett plank sattes upp runt den nya klubblokalen.

Men vistelsen i Borlänge blev inte långvarig. Polisen jobbade på sin kant med att vara närvarande vid den gamla tvätten. På en annan front gjorde Borlänge kommun det svårt för Bandidos att vara kvar i sin lokal.

Enligt uppgifter till Dalarnas tidningar övervägde kommunen först att köpa upp fastigheten, men så långt hann det aldrig gå.

I april förra året ansökte fastighetsägaren om ett tillfälligt bygglov för att få tillstånd för ändrad användning från kemtvätt till föreningslokal.

LÄS MER: Kommunen vill köpa MC-gängets Sandvikenlokaler

Först tittade Borlänge kommun på vems ansvar det var att genomföra en sanering av marken vid fastigheten, men när ärendet togs upp på miljö- och byggnadsnämnden var förslaget till politikerna i stället att avslå ansökan med motiveringen att en föreningslokal inte var lämplig så nära E16.

Kommunen lutade sig mot länsstyrelsen som menade att en mindre samlingslokal inte får ligga inom 70 meter från vägpartiet, som klassades som farligt gods-led. Kemtvätten låg 4,6 meter från vägkanten.

I februari tidigare i år beslutade nämnden slutgiltigt att säga nej till bygglovet och att lokalen skulle återställas till det skick som var innan klubben flyttat in.

Då hade Arbetarbladet redan berättat att Bandidos blivit allt synligare i Sandviken. Planket runt den gamla kemtvätten plockades ned.

LÄS MER: Bandidos har lämnat klubblokalen

Enligt Bandidos hemsida finns Prospect chapter Borlänge kvar, men inget tyder på att de finns i organiserad form i staden – och den gamla kemtvätten var i somras på väg att bli ett hunddagis.

LÄS MER: Anhållna efter knivmisshandel har kopplingar till Bandidos supporterklubb i Sandviken.

Mer läsning

Annons