Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skyddar du dig mot inbrott i jul

/

Julen knackar på dörren och många resa bort vilket också leder till att inbrotten i bostäder ökar men det finns sätt att skydda sig på.
– Prata med grannarna och berätta att ni åker bort så någon kan kolla till fastigheten och skotta så det inte ser obebott ut, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Annons

LÄS OCKSÅ: Inbrottstjuvar slog till mot lokal i centrala Gävle

Även om en snörik och kall vinter gör tjuvarna mindre benägna att ge sig ut på stora räder är julen just en sådan period när inbrotten ökar.

– Man gör sig inte lika mycket besvär på vintertid om det är väldigt kallt och mycket snö, men visst ökar det på storhelger och när de vet att mycket människor reser bort, säger Mikael Hedström hos polisen.

Saker att tänka på om man är orolig eller om det varit inbrott i området tidigare kan vara att förstärka där man tror någon skulle kunna bryta sig in. Det kan vara att byta ut till bättre hakar vid ett fönster exempelvis eller att kanske lämna bort något man är rädd om.

– Har man något värdefullt som har högt affektionsvärde så lämna det till en vän eller bekanta som kan ta hand om det, säger Mikael Hedström.

LÄS OCKSÅ: Koppartjuv bröt sig in vid tv-masten – greps av väktare

Andra tips är att be sina grannar titta över ens bostad och eventuellt skotta om det kommer snö, allt för att det ska se ut som att det bor någon i fastigheten.

Även inbrott i bilar vid stora köpcentrum under julruschen är ett dilemma enligt Mikael Hedström som tipsar om att om det är möjligt så gå till bilen först när allting är inhandlat. Annars kan det vara bra att planera inköpen så man köper det dyraste sist.

– Ska man handla något dyrt och behöver springa mycket till bilen så parkera den så den är mer synlig nära en in- eller utgång. Det kan vara svårt när det är mycket folk men ställ den inte så långt bort, säger han.

LÄS OCKSÅ: Inbrott på bygghandel i Valbo köpcentrum

Mer läsning

Annons