Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexbrottsmisstänkt läkare greps i Hofors – nu inleds rättegången

Artikel 1 av 3
Faluläkaren
Visa alla artiklar

På tisdagen inleds rättegången mot den läkare som greps på Hälsocentralen i Hofors och som misstänks för flera sexbrott mot barn.
– Jag är beredd på att hålla delar av rättegången öppen, säger kammaråklagare Johan Knies.

Annons

Rättegången vid Falu tingsrätt kommer att pågå i nio dagar.

Sista inplanerade datumet är den 9 juni.

LÄS MER: Skolläkaren greps i Hofors åtalas för flera sexbrott mot barn

Faluläkaren står åtalad misstänkt på 101 punkter med brottsrubriceringarna grovt barnpornografibrott, sexuella övergrepp på barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt kränkande fotografering.

Rättegången  mot Faluläkaren som misstänks för flera sexbrott mot barn inles på tisdagen.

De drygt 20 pojkar som identifierats ska alla ha smygfilmats på vårdcentralen och under läkarundersökningar i Faluns kommunala skolor med en dold kamera som utredarna tror var gömd i en penna.

Förutom pojkarna är även sköterskor och ett antal vårdnadshavare, som närvarade under läkarundersökningarna, målsäganden då åklagaren anser att de utsatts för kränkande fotigrafering.

LÄS ÄVEN: Så ska Faluläkaren ha smygfilmat barn

Förutom kammaråklagare Johan Knies, som lett förundersökningen, kommer även kammaråklagare Helena Falkerby att vara på plats under den första rättegångsdagen.

Rättegångar är normalt offentliga, men kan hållas bakom stängda dörrar, om det finns risk för att sekretessskyddade uppgifter kommer fram.

Sexualbrott är exempel på sekretessomgärdade mål och det är domstolen som fattar det avgörande beslutet om stängda dörrar.

En avägning mellan allmänintresse och sekretess görs i varje enskilt fall.

– Vi (åklagarduon, reds. anm) är beredda att hålla en del av rättegången offentlig. Men det beror ju på hur tingsrätten och framför allt målsägandebiträden och försvararen ställer sig, säger Johan Knies och fortsätter:

– Men för vår del är vi beredda på att rättegången är offentlig under sakframställan som i stort går ut på stämningsansökan preciserad, innan vi kommer in på enskilda målsäganden. Då måste vi bryta för sekretess.

Rättegången vid Falu tingsrätt inleds klockan 09.00 på tisdagen.

LÄS: Fler Blåljusnyheter här

Alla artiklar i
Faluläkaren