Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesmäll för leklandet Delfinen – tillgångar för över en halv miljon beslagtagna

Gästrike Lekland som driver Delfinen i Gävle har undanhållit intäkter och betalat för lite i skatt. Nu har företaget dömts till skönstaxering och skatteböter.

Annons

Skattetvisten har pågått i flera år mellan Skatteverket och Gästrike Lekland.

Nu har den avgjorts i domstol, något som kan få konsekvenser för utbyggnaden av Delfinen i Gävle som nyligen annonserat att man satsar på att bli länets största lekland.

Under 2012 var Skatteverket vid flera tillfällen ute och räknade kunder på leklandet Delfinen i Gävle.

Myndigheten kunde konstatera att det skilde väldigt mycket mellan antalet de räknat till och antalet som Delfinen registrerat och redovisat i sitt kassaregister.

Elsa Rahm, 6 år, var en av besökarna när Leklandet Delfinen öppnade 28 december 2011. Nu har leklandet åkt på en skattesmäll.

Ibland hade gäster inte registrerats alls. I andra fall hade Delfinens personal slagit in inträdesavgifter på samma knapp som matförsäljning, som man inte behöver betala lika mycket moms för som inträden.

Man ifrågasatte också att företaget kunde klara sig på så lite personal som man redovisat och drog slutsatsen att ytterligare löner betalats ut svart.

Skatteverket bedömde att Delfinen fifflat och redovisat drygt 20 procent lägre intäkter än vad man egentligen haft.

Myndigheten beslutade att skönsmässigt höja intäkterna i företaget och att ta ut en straffavgift för att man lämnat oriktiga uppgifter om sin inkomst.

Skönsmässigt betyder att det bygger just på en uppskattning.

Genom Kronofogden säkrade Skatteverket tillgångar för 540 000 kronor hos Delfinen.

Även Gästrike Leklands ägare Ali Gure upptaxerades med drygt 250 000 kronor för inkomståret 2013 eftersom Skatteverket menade att en del av de oredovisade intäkterna sannolikt hamnat hos honom.

Skatteverket menar att både Gästrike Lekland som driver Delfinen i Gävle och ägaren Ali Gure betalat för lite skatt.  Tvisten som pågått i flera år har nu avgjorts i domstol.

Både Gästrike Lekland och Ali Gure överklagade skönstaxeringen till förvaltningsrätten. Där har ärendet legat fram till nu.

I förvaltningsrätten har Gästrike Lekland medgett att viss försäljning registrerats på fel skattesats. Men det har berott på okunskap och inte på att man försökt undanhålla intäkter från beskattning.

När det gäller kunder som inte registrerats alls har man fört fram att många haft rabattkort där femte besöket varit gratis. Som ny aktör har rabattkorten varit en viktig del i att bygga upp kundkretsen.

Man hävdar också att det kan vara så att Skatteverkets personal missat att leklandets kunder betalar inträde för en hel dag och kan komma och gå som de vill. På så sätt kan myndighetens personal ha räknat redan betalande kunder flera gånger.

Förvaltningsrätten går på Skatteverkets linje och menar att Gästrike Lekland som driver Delfinen undanhållit intäkter. Nu skönstaxeras företaget och får skatteböter.

När det gäller de redovisade lönerna menar Gästrike Lekland att de visst täcker arbetskraftsbehovet. Samma person som sköter entrén sköter också serveringen.

Men förvaltningsrätten köper inte de argumenten utan menar att Skatteverket gjort en rimlig uppskattning av intäkterna som undanhållits.

Läs också: Leklandets ägare om skattedomen: Tänker överklaga

Arbetarbladet berättade tidigare i maj om Leklandet Delfinens planer på att utöka och bli länets största lekland. Genom att köpa Rustas gamla lokaler har man fyrdubblat leklandets yta.

Samtidigt letar den nordiska kedjan Leos lekland lokaler i Gävle och Andys lekland som hittills bara funnits i Stockholm ska öppna nytt i Valbo.

Läs också: Leklandet Delfinen utökar – Arbetarbladet direktrapporterar

Läs också: Leklandet Delfinen mer vuxenanpassat

Läs också: Gävle får nytt lekland

Mer läsning

Annons