Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skutskärsman döms till 3,5 års fängelse efter knivattack

En 21-årig Skutskärsman döms till 3,5 års fängelse för ett dråpförsök som skedde utanför en hamburgerrestaurang i Uppsala i oktober.
21-åringen ska också betala skadestånd på sammanlagt 127 485 kronor till offret.
Rätten finner att mannen knivhuggit en 25-årig man i syfte att beröva honom livet.

Annons

25-åringen överlevde dådet, men ansågs vara nära döden då knivhugget gick genom revben och punkterade en lunga.

Det var den tolfte oktober i år som 21-åringen vistades på en hamburgerrestaurang i Uppsala, när 25-åringen kom in. Båda har sagt i förhör att de upplevde det som att den andre stirrade konstigt. Männen kände inte varandra sedan tidigare.

De tilltalade varandra och beslutade att gå ut från lokalen för att diskutera vidare. Utanför restaurangen ska 25-åringen ha knuffat till Skutskärsbon varpå 21-åringen tagit fram en lång kniv och huggit 25-åringen i ryggen.

21-åringen har förklarat att han blivit attackerad förut och att han därför hade kniven med sig för att kunna försvara sig.

Skutskärsbon, som inte finns med i brottsregistret sedan tidigare, greps av polis kort efter i närheten av restaurangen. Enligt ett polisvittne var mannen okontaktbar vid tillfället.

Han åtalades för mordförsök men eftersom dådet skedde utan att han planerat det, döms han till försök till dråp.

21-åringen har hävdat att han agerat i nödvärn och Uppsala tingsrätt har medgett att han haft rätt att försvara sig i situationen, men menar ändå att handlingen varit obefogad. Gärningsmannens ålder och faktumet att det var en nödvärnssituation anses som förmildrande i domen.

Mannen döms också för narkotikabrott, efter att ha innehaft narkotikaklassade tabletter. Blodprov efter gripandet visar att 21-åringen hade narkotika i blodet.

Han lider inte av någon allvarlig psykisk störning.

Mer läsning

Annons