Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor besvikelse hos försvaret

/

Bevisen talar för att 34-åringen var den som utdelade de dödande knivhuggen på Öster i höstas.
Tingsrättens beslut togs emot med besvikelse av den misstänkte och hans försvarare.

Annons

– Rätten går på åklagarens linje i skuldfrågan. Vi blev förvånade över beslutet, säger 34-åringens advokat Per Wiesel, efter rättegången.

För åklagarna och polisen är tingsrättens beslut en framgång. Det visar att rätten under den tretton dagar långa mordrättegången har tagit till sig av den bevisning som åklagarna har lagt fram.

"Tingsrätten finner att det förebragts övertygande bevisning om att (den misstänkte namn) har begått den åtalade gärningen", skriver rätten i sitt beslut efter att den tretton dagar långa mordrättegången avslutades på tisdagen.

Vägen till en fällande dom ligger därmed öppen.

Per Wiesel anser att det går att sluta sig till att hans klient kommer att fällas för våldsbrottet. Han är besviken och delar inte rättens slutstats.

– Det blir spekulationer innan det finns en dom, men jag gissar att rätten bedömt att uppgifterna från de medmisstänkta är tillräckliga. Det är med viss förvåning, säger han.

Med medmisstänkta menar han de båda ögonvittnen som pekat ut 34-åringen som den som dödat det 32-åriga offret. De var i början av utredningen själva misstänkta för mordet.

Per Wiesel vill inte spekulera i tänkbara brottsrubriceringar som mord eller dråp utan påtalar att hans klient nekar till brott och vill bli frikänd.

34-åringen ska under 4-5 veckor genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning innan rätten för ett tillfälle samlas på nytt och domen därefter meddelas.

Under den sista rättegångsdagen saknades en av de fyra nämndemännen. Enligt SR Gävleborg är bakgrunden en protest av advokat Per Wiesel, då nämndemannen setts prata med offrets anhöriga.

Rättens ordförande Karl-Axel Bladh säger att det inte påverkar rättegången eller utfallet av den på något sätt alls.

Ta del av Arbetarbladets rapportering från den sista rättegångsdagen i sin helhet här.

LÄS OCKSÅ:

Östermordet – allt du behöver veta

Mer läsning

Annons