Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre män från Sandviken dömda för människosmuggling – gömde flyktingar i Gävle

Tre män från Sandviken döms till fleråriga fängelsestraff efter att de ska ha gömt flyktingar i en lägenhet i Gävle innan de smugglades vidare till Finland, det rapporterar P4 Gävleborg.

Annons

Det är i Finland som fem stycken män har dömts för grovt ordande av olaglig inresa.

Tidningen Nya Åland har skrivit om hur det främst ska handla om unga män från Irak som ska ha smugglats in i Sverige via Österrike av en kriminell organisation.

Tre av de dömda männen är från Sandviken. En 45-årig man som tillsammans med sina två söner i 25-årsåldern ska ha hyrt en lägenhet i Gävle där asylsökande personer har fått tillfälligt boende.

När allt fler kommit på plats har de gemensamt transporterats vidare till Finland, det rapporterar Sveriges Radio Gävleborg.

Pappan får fem års fängelse för inblandning i härvan medan hans söner får tre års fängelse respektive villkorlig dom på ett år och elva månader.

Rasmus Friman är förundersökningsledare vid gränsbevakningen vid Åbo/Finland och han säger till radion att detta kan vara den största smuggelhärvan i Finlands historia.

– De hade smugglat ungefär 150 personer via Sverige till Finland under en tidsperiod på sju-åtta veckor förra sommaren, säger han till P4 Gävleborg.

Mer läsning

Annons