Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvillingpappan: Jag ljög om att ha skadat barnen

/
  • Tvillingpappan i Gävle tingsrätt med sin tidigare försvarare Lars Häggström.

Tvillingpappan dömdes till fem års fängelse för att med grovt våld ha misshandlat sina barn.
Nu påstår han att erkännandet var ett påhitt och skyller på polisen.

Annons

– Jag har aldrig varit om något liknande i förhörsväg. Det är anmärkningsvärt, säger pappans nya försvarare advokat Anna Dahlbom.

Det uppmärksammade fallet med de svårt skadade tvillingspädbarnen från Sandvikens kommun ska nu avgöras av Hovrätten i nedre Norrland. Med start på tisdagen ska fallet avgöras på nytt under fem dagars rättegång.

Men under den tid som gått sedan pappan i juni av Gävle tingsrätt dömdes till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel har han ändrat sina uppgifter.

De erkännanden han gjort om att medvetet ha skadat sina barn tar han nu tillbaka. Han erkänner bara ett fall av vållande till kroppsskada. Det handlar om det första brottet, då tvillingflickans ben under ett blöjbyte i januari klämdes mellan pappans kropp och skötbordet i bostaden så illa att hon drabbades av en fraktur.

De senare skadorna i februari då både pojken men framför allt flickan drabbats av svåra livshotande skador med risk för bestående men påstår pappan sig nu inte ha orsakat.

Tidigare har han sagt till både polisen och Gävle tingsrätt att han orsakat skadorna genom skakningar och att ha dunkat pojkens huvud mot sin kropp och mot skötbordet. Förklaringen var att han känt en inre stress och att barnen inte gått att trösta.

I överklagan till hovrätten skriver pappan och hans advokat att han kände sig oerhört pressad under förhören med polisen och att de uttryckte sig som att hans fru skulle kunna släppas och få vara med barnen bara han erkände, trots att barnen då omhändertagits enligt LVU.

De menar att polisen hade en otrevlig attityd mot pappan och svor regelbundet under förhören.

– Han har blivit pressad av polisen att erkänna. De har påstått att skadorna beror på yttre våld och att han eller frun har gjort detta. Det har gjort att han tagit på sig det, säger Anna Dahlbom.

Pappan och försvaret vill nu se en betydligt mildare dom. De kommer att presentera ny bevisning som visar att barnens skador har medicinska och naturliga förklaringar.

Sedan tidigare har flera läkare vittnat mot pappan och bland annat konstaterat att de aldrig sett så omfattande skador och att de sannolikt orsakats av yttre våld.

Åklagarsidan vill att hovrätten skärper pappans straff till åtta års fängelse.

– Vår uppfattning är att det finns övertygande bevisning för det. Med tanke på att det är så små barn som drabbats av så allvarliga skador av deras pappa, som ska ta hand om och skydda dem, så bedömer vi straffvärdet till åtta år, säger åklagare Elly-Anne Öholm.

Hon vill inte kommentera att pappan tagit tillbaka sitt erkännande innan hon hört vad han har att säga i rättssalen.

LÄS OCKSÅ:

Tvillingpappan överklagar domen

Tvillingfallet ska granskas

Fem års fängelse för tvillingpappan

Svårt att fällas för spädbarnsvåld

Mer läsning

Annons