Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkända Gävlerånare frias trots starka bevis

/
  • Rånet mot Coop i Haga i Sundsvall ägde rum på kvällen 11 juni i år.

De är alla dömda för rån i Gävle – nu har trion tillbringat sommaren som häktade för ett butiksrån i Sundsvall.
Sundsvalls tingsrätt anser att polisutredningen "med betydande styrka" talar för att två av dem är skyldiga men friar ändå alla tre.

Annons

Två av männen, 25 och 18 år, dömdes i rånvågen i Gävle 2014 – för rånet mot Ica Spegeln samt ett av rånen mot Söders närköp. Den tredje, en 22-årig man, satt länge häktad misstänkt för rånet mot Tempo Bomhus under samma rånvåg och är tidigare dömd för personrån. Samtliga är bosatta i Gävle.

Polisen har misstänkt att de tre männen fortsatt på brottets bana även efter att de avtjänat sina straff.

11 juni i år slog två knivbeväpnade och maskerade män till mot Coop Haga i Sundsvall. De hotade personalen och kom över 6 652 kronor samt trisslotter.

En hyrbil iakttogs vid rånet och spårades till en lägenhet i Sundsvall där två kvinnor är bosatta. I lägenheten fanns även de tre Gävlemännen.

Kvinnorna har i förhör berättat hur de lånat ut bilen till trion strax innan rånet.

De tre männen nekade till brott men häktades och åtalades senare för rånet.

Åklagarens teori är att två av männen utförde rånet medan den tredje höll vakt. Men endast rånarna fastnade på övervakningsfilm och då det inte finns något bevis som styrker att en ur trion höll vakt frias samtliga.

"Vilka två av de tre personerna som ses på övervakningsfilmerna är inte i tillräcklig grad klarlagt. I denna aktuella situation kan ingen av de tre tilltalade dömas för delaktighet i rånet", skriver tingsrätten i domen.

Rätten menar att även om polisutredningen talar "med en betydande styrka" för att två av de tre tilltalade är de som utfört rånet så går det inte att bevisa vilka två ur trion som det är.

– Det är inte tillräckligt för att det ska vara styrkt, då måste det handla om 98-99 procents säkerhet och det når vi inte här, säger Leif Similä, domare i målet, som menar att det inte går att utesluta att trion i sin tur lånade ut bilen till några andra.

Åklagare Karin Everitt är på semester och har inte gått att nå för en kommentar. En överklagan till hovrätten ska vara gjord senast 20 augusti.

22-åringen, som är en av dem som frias för rånet, åtalades på fredagen även vid Gävle tingsrätt. Han är misstänkt för rattfylleri, flera fall av narkotikabrott samt för att ha burit kniv vid två tillfällen.

LÄS OCKSÅ:

Rånvågen i Gävle – del av ett större mönster

Ungdomsduo fälls för Icarånet

Fängelse för rånaren som rymde

Mer läsning

Annons