Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ska behöva dö på jobbet

Annons

"Trampade igenom gallerdurk. Durkarna är sönderrostade."

När Julia Markström faller till sin död på arbetsplatsen i LKABs kulsinterverk i Svappavaara utanför Kiruna har 50 interna risk- och tillbudsrapporter skrivits mellan 2008 och 2017 som pekar på problem i anläggningen i Svappavaara. Detta framgår av Sveriges Radios granskning av Julia Markströms tragiska och alldeles för tidiga död.

Julia Markström dog på jobbet som anställd vid statligt ägda LKAB. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Från fackets sida beskriver man skicket på vissa av durkarna som "kex" i reportaget, att materialet i vad som utgör golv i passager runt om i anläggningen på vissa ställen varit så poröst att det smulats sönder.

Gång på gång har man rapporterat om rost och skador på gallerdurkar, anläggningen i Svappavaara har haft brister säger även facket. Vid LKAB lämnar anställda in risk- och tillbudsrapporter om sådant som behöver åtgärdas i arbetsmiljön. Men ibland blir dessa liggande säger facket. Sweco gjorde bara sju månader före Julia Marklunds död en besiktning av anläggningen i Svappavaara. Till Kaliber säger Sweco att man graderade området med en etta, vilket betyder "omedelbar åtgärd" enligt dem. Servicebryggan Julia Markström gick på omfattades indirekt av graderingen enligt Sweco eftersom man ansåg det finnas behov av åtgärder i hela området. Men det är inte förrän Julia Markström faller genom en av gallerdurkarna och dör som statligt ägda LKAB vidtar omfattande åtgärder vid anläggningen i Svappavaara.

Hela historien är tragisk, Julia Markström var bara 21 år gammal, under hösten skulle hon ha börjat arbeta som lärare och hade sagt upp sig från sitt jobb på Cranex, den underentreprenör till LKAB hon arbetade för. Hon hade hela livet framför sig men togs ifrån resten av sitt liv genom en olycka på sin arbetsplats. Ett fruktansvärda öde hon delar med alldeles för många. Bara i år har så här långt 48 människor dött på jobbet. 48 människor som aldrig kommer öppna dörren till sitt hem igen efter arbetsdagens slut, som aldrig kommer skratta, älska eller andas igen.

Till Sveriges radios och Kaliber säger Jan Moström, LKABs Vd bland annat följande om Julia Markströms arbetsplats och bristerna på denna som Sweco noterade:

"Vi uppfattade nog inte i Swecos rapport att det var en omedelbar fara utan det var en besiktningsrapport som beskrev ett antal punkter som behöver åtgärdas. De punkterna har gått in i vårt planeringssystem för att åtgärdas."

LKAB är ett av staten helägt bolag. Vinsterna LKAB och de anställda i Malmfälten genererat genom åren till staten är enorma och handlar om många, många miljarder kronor. Bara under 2017 blev vinsten över 7 miljarder kronor. Av dessa gick 2,9 miljarder kronor rakt in i statskassan. Vinster som alltså genereras i anläggningar där sådana brister finns att människor dör i sitt arbete.

Det är inget annat än fruktansvärt.

Att LKAB är ett statligt ägt bolag betyder att man har ett särskilt ansvar för arbetsmiljön. LKAB borde vara ett föredöme för andra att följa. För om LKAB inte kan garantera de anställdas säkerhet, hur ska privatägda företag kunna förväntas göra det?

Annons