Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Huldt: "Jag gick in i väggen"

/
  • Nu vill Mats Huldt, 41, lägga all sin energi på sin dotter och på att etablera sig som massageterapeut.
  • Mats Huldt fick utmärkelsen som Årets Gävlebo 2013 för sin insats i Missing people – organisationen som han nu lämnar. Här tilldelas han utmärkelsen av Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström.

Han blev utnämnd till årets Gävlebo efter att ha startat Missing people i Gävleborg.
Efter tre år som operativ chef har Mats Huldt nu klivit åt sidan.
– Jag gick in i väggen, berättar han.

Annons

Året var 2013 och Mats Huldt hade ett år tidigare varit med och startat upp Gävleborgsavdelningen av den i Sverige växande rörelsen Missing people.

I dag är organisationen etablerad i hela landet och en självklar resurs för samhället när personer anmäls försvunna.

Men sedan i våras finns Mats Huldt inte längre vid rodret för Missing people i Gävleborg. Han har lämnat uppdraget som operativ chef.

– Det är en uppgift det brukar sägas att man ska ha i ett år. Nu har jag varit det i tre år, förklarar Mats Huldt.

Han har hållit i sökanden efter flera försvunna i Gävleborg de senaste åren. Otaliga gånger har han satt sig på motorcykeln och gett sig av för att rekognosera inför söken.

Ett av de första fallen blev också ett av de mest uppmärksammade – och det som fastnat starkast hos Mats. Det mer än halvårslånga sökandet efter 52-åriga Gävlebon Tuula Lavikkala under 2012 och 2013. Det som skedde parallellt med brottsutredningen om miljonförskingringen vid Borgarskolan – ett fall som väckte intresse i hela Sverige.

– Det var allt från att det började som ett vanligt försvinnande till att det blev så stort. Det var en brutal inspark.

Den förhållandevis långa tiden som operativ chef har satt sina spår. Han vill inte spekulera i hur många timmar som han har lagt ned, men medger direkt att det påverkat hela hans liv.

– Det handlar inte bara om min tid i Missing people, men förutom att jag gått in i väggen så har ett förhållande spruckit under den här tiden. Nu vill jag lägga all min tid på min dotter.

– En annan tanke med det här är att släppa in nytt blod i organisationen. Men jag kanske kommer tillbaka senare, säger han.

Ångrar du att du lade all den här tiden?

– Oh nej, jag ångrar det inte alls. Drivkraften har varit att få och kunna hjälpa andra.

Mats Huldt tycker att invånarna i Gävleborg är bra på att engagera sig när Missing people arrangerar skallgång, särskilt när fallen är nya. Han har ett avslutande budskap till alla som engagerat sig i rörelsen under hans tid.

– Fortsätt! Utan sökarna är den här organisationen ingenting.

Verksamhetsledare för Missing people i Gävleborg i dag är Helen Carlander. Det operativa ansvaret delas mellan flera personer.

LÄS OCKSÅ:

Utmärkelsen har gett Mats Huldt mer energi

Årets Gävlebo 2013: Mats Huldt och Missing people

Sju spårlöst försvunna – var finns de nu?

Mer läsning

Annons