Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäslegendaren blev vittne till attacken i Nice: "Det låg döda människor på gatan"

Gävleborna Inge och Ann-Sofie Hammarströms lägenhet i Nice ligger 25 meter från boulevarden där terrordådet som skördade minst 84 offer inträffade. De såg hur lastbilen körde in i folksamlingen.

Annons

Terrordådet skedde i närheten av det kända hotellet Le Negresco på Promenade des Anglais vid stranden i södra Frankrike vid 22.30-tiden på torsdagskvällen.

– Vi hade precis kommit ner till Nice när det hände. Vi satt på en restaurang och hörde folk som skrek så vi gick ut och såg döda människor ligga på gatan, säger Ann-Sofie Hammarström.

Innan de gick ut kunde de se lastbilen åka förbi restaurangen, som ligger alldeles intill boulevarden.

–Lastbilen åkte förbi 20 meter från där vi satt och åt. Han måste ju ha kört en lång sträcka, boulevarden är 5-6 kilometer lång, säger Inge Hammarström, legendarisk hockeyspelare som tagit fyra SM-guld med Brynäs.

Brynäslegendaren Inge Hammarström och hans fru Ann-Sofie blev vittnen till terrorattacken i Nice under torsdagskvällen.

Attacken inträffade under Frankrikes nationaldagsfirande strax efter klockan 22. Samma kväll satt makarna Inge och Ann-Sofie Hammarström på restaurang och firade sin bröllopsdag.

Makarna Hammarström tror att terroristen valde att gå till attack just vid den platsen och tidpunkten av en anledning.

– Boulevarden är en jättefin plats. Alla dras ju till beachen och boulevarden och det visste väl den här terroristen om. Fyrverkerierna hade ju precis hållit på, de slutade precis när det hände, säger Inge Hammarström.

Inge och Ann-Sofie berättar att de är väldigt chockade efter det som hänt.

– Man känner sig omskakad och förvirrad. Det är så otäckt att sådana här saker ska kunna inträffa. Det är väldigt många liv som har gått till spillo. Vad vi vet är det 88 döda men siffran stiger hela tiden. Jag är oerhört ledsen, säger Inge Hammarström.

Terrorattentatet skördade många liv.

Samtidigt slås de av tanken att det bara var tillfälligheter som gjorde att de inte stod på boulevarden när lastbilen kom.

– Vårt plan var lite försenat och vi fick stå och vänta på väskorna på flygplatsen ett tag. Om vi inte hade behövt göra det så hade vi troligtvis varit på platsen när det hände. Tanken var ju att vi skulle gå ut och titta på fyrverkerierna men nu hann vi inte det. Man känner att man har haft en otrolig tur att man klarat sig, säger Ann-Sofie Hammarström.

Makarna åkte till Nice på torsdagen för att tillbringa två veckor i huset, som ligger alldeles intill olycksplatsen. Trots tragedin tror de att de kommer stanna.

– Vi åkte ner för att ta det lugnt. Vi kommer att vara kvar här de här veckorna och följa det som hänt på nära håll, säger Inge Hammarström.

LÄS MER: Minst 80 döda och 100 skadade i Nice

I vanliga fall brukar makarna stiga upp tidigt på morgonen och promenera längs boulevarden.

Nu tror de att det dröjer ett tag innan de vill göra det igen.

– Egentligen hade vi ju tänkt gå ut och gå men nu har man ju ingen lust med någonting. Det som hänt är en katastrof för alla människor och framförallt för dem som har förlorat sina nära och kära, säger Ann-Sofie Hammarström.

På fredagsmorgonen vaknade paret upp till ett Frankrike i sorg. Den här dagen blir inte som någon annan.

När Arbetarbladet pratade med dem var de precis på väg att lämna lägenheten.

– Det första vi ska göra nu är att gå till kyrkan och tända ljus. Den ligger hundra meter från där det hände och 25 meter från där vi bor, säger Inge Hammarström.

Inge Hammarström utanför kyrkan i närheten av boulevarden där terrordådet ägde rum.

Ljuständning för att hedra de som fallit offer.

Mer läsning

Annons