Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvbranden släckt - ingen skadad

/

En brand har utbrutit i Garpenbergs gruva. 165 gruvarbetare evakuerades. Ingen ska vara fysiskt skadad.

Annons

Strax före klockan 9 kom larmet om brand i en container på 826-metersnivån i Bolidens gruva i Garpenberg. Enligt SOS Alarm handlade det om kraftig rökutveckling.

165 gruvarbetare befann sig i gruvan när branden utbröt i en sopcontainer. Samtliga fick evakueras.

– Räddningstjänsten är på plats och vi håller just nu på att evakuera personalen, sa informationschefen Marcela Sylvander strax efter klockan 9.

Boliden kom med ett pressmeddelande vid 10.40-tiden. Där skriver man bland annat: "Branden i Garpenberg är nu släckt och alla är evakuerade. Ingen är rapporterad skadad".

– Alla som ska vara ute är ute. Både ambulanspersonal och folk från Boliden har pratat med samtliga och ingen har fysiska skador, berättar Daniel Lundin, räddningstjänstens befäl på platsen.

Enligt Lundin blir nästa steg att se om någon av de inblandade har psykiska skador av händelsen.

15 personer från räddningstjänsten ryckte ut till gruvan. Det var kåren från Avesta och deltidskåren från Hedemora. På platsen fanns även brandingenjör. Vid 9.30-tiden var det, enligt räddningstjänsten i Södra Dalarna, inte aktuellt att skicka fler kårer till olycksplatsen.

En person på plats som TT talat med satt och fikade när branden bröt ut.

– Man ser inte så mycket ovan jord, man ser bara brandbilar och poliser och ambulanser, det är det man ser.

Han tror inte att folk är rädda.

– Det tror jag inte. Det är så bra rutiner på det här.

Rutinerna vid brand är väl inarbetade och de som befann sig nere i gruvan begav sig till räddningskammare, som är säkra utrymmen med frisk luft.

– När ett larm går ska man ta sig dit, och därifrån får man signal om evakuering. Det sker med hjälp av räddningstjänsten, säger Marcela Sylvander, kommunikationschef vid Boliden

Hon har inga uppgifter om skador, men säger att uppröjningsarbete och utredningsarbete om vad som kan ha orsakat branden kommer att inledas. Branden lokaliserades medhjälp av en värmekamera och enligt räddningsledare Mats Jansson ska det ha varit en container med plast som brann.

Larmet kom vid niotiden och evakueringen kunde påbörjas strax innan klockan tio. En knapp timme senare var alla ute ur gruvan.

LÄS OCKSÅ:

I augusti 2013 inträffade ett brandtillbud i gruvan. Då tog sig fyra gruvarbetare till räddningskammaren.

VET DU MER? SMS:a/MMS:a 72023 eller mejla 72023

TEXTEN UPPDATERAS

Mer läsning

Annons