Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppade ur traktor precis innan tågkrocken

/
  • Olyckan inträffade på Hofors järnvägsstation i Robertsholm.

Föraren i traktorn som blev påkörd av ett godslok på järnvägsstationen i Hofors hade änglavakt – och hann ta sig ur fordonet innan det smällde.
– Loket drog med sig traktorn omkring 200 meter innan det stannade, säger Andreas Björklund, frilansfotograf som pratade med räddningsledare på platsen.

Annons

(Uppdaterad 14.00)

Ett lok frontalkrockade med en traktor vid 01.52 vid järnvägsstationen i Robertsholm. Traktorn befann sig på spår tre för att röja snö.

Ingen person skadades i samband med olyckan. Den man som körde arbetsfordonet hörde tåget tuta och då hoppade han ut ur hytten och klarade sig. Även lokföraren ska ha klarat sig utan skador.

– Räddningsledaren berättade att loket kom i full fart och föraren hann just ut ur traktorn innan det small. Sen drog loket med sig traktorn runt 200 meter innan det stannade, säger Andreas Björklund, frilansfotograf som kom till platsen omkring en timme efter olyckan inträffat.

På järnvägsstationen i Robertsholm fanns då räddningstjänsten och omkring sju personer som arbetar för Infranord, som sköter snöröjningen på järnvägen.

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada. Fallet kommer att lämnas över till riksenheten för arbetsmiljömål i Östersund.

– Det var väderleken som ställde till det och gjorde att det gick som det gick. Det var tur att han som arbetade med traktorn var vaken och hann upptäcka vad som hände, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävleborgspolisen.

Trafikverket kommer att göra en egen utredning.

– Det var avspärrat så att det inte ska vara möjligt för tåget att köra in och det var röd signal. Av en okänd anledning har loket kommit in på spåret i alla fall och kört in i traktorn, säger Marie-Helen Norlinder, Trafikverkets enhetschef järnväg inom underhållsdistrikt mitt.

Även företaget Infranord gör en egen utredning av olyckan.

– Vi tittar på allt, vilka som var på platsen och vilka skyddsåtgärder som vidtagits, säger Ronny Fredriksson, trafiksäkerhetschef på Infranord.

Olyckan påverkade inte persontrafiken på sträckan förbi Hofors.

– Trafiken har varit i gång sedan 05-tiden på spår ett och två, säger Marie-Helen Norlinder.

Mer läsning

Annons