Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanlig poolrengöring höll på att kosta Janne synen – nu varnar han andra

/
  • Janne Hellström på sjukhuset med en salva runt ögonen för att lindra frätskadorna.
  • Kloret var överallt i köket efter explosionerna.

Janne Hellström har haft pool i 20 år på familjens tomt hemma i Hille.
Varje höst innebär samma procedur inför vintern då poolen ska rengöras med en så kallad chockklorering.
Den här gången gick det inte som det brukar – i stället small det, om och om igen.

Annons

De första 19 åren hände ingenting, allt flöt på som det skulle – men under lördagen vid lunchtid gick det riktigt snett.

Alla som har en pool hemma kan känna igen sig i proceduren, konstaterar Janne Hellström.

– Jag skulle göra en chockklorering, som man gör innan poolen ska vila över vintern. Man vill inte hälla kloret direkt i poolen då det bara lägger sig på botten utan man löser ut det i kranvatten först och rör om, berättar han.

Janne Hellström beskriver kloret han använde sig av som en "vanlig hushållskemikalie" – som kallas chockklor rätt och slätt. Han löste ut det i vatten, som det står på burken att man ska göra. Vattnet var varmt vilket enligt anvisningarna inte ska vara något problem.

– Men jag hade kanske för varmt vatten den här gången, kanske var det därför. Jag hade många järn i elden under lördagen och ville att det skulle gå snabbt, spekulerar Janne.

Snart började nämligen klorblandningen att bubbla över hinkens kant. Janne Hellström liknar synen med kokande gröt. Sedan började det smälla – rejält.

– Det small som flera pistolskott, sen gick det tillbaka innan det svällde upp och small igen. Ungarna blev rädda och trodde att någon sköt med pistol i köket och grannen kom springande och undrade om det var skottlossning, berättar han.

– De blev ju mer chockade än mig, jag visste i alla fall vad det var som hände. Det är klart det var turbulent och chockartat.

Första tanken var att försöka stoppa skeendet men han var tvungen att retirera när han kände hur klorgasen gjorde det svårt att andas och hur den riktigt slog i ögonen. Hela sekvensen varar i högst 1,5 minut bedömer han. För Janne slutade det med en sjukhusvistelse då kloret smällt upp i ansiktet på honom.

– Jag har spolat ögonen i två timmar sammanlagt nu, först direkt efter, sen med ambulanspersonalen och sen hos läkaren. Det är så man räddar synen. Skölj och skölj mer, du ska skölja tills en läkare säger att du kan sluta, konstaterar han.

Janne Hellström har aldrig hört om någon annan som varit med om något liknande. Nu vill han varna andra.

– De tre tipsen jag har är att hantera det varsamt, håll till utomhus och ha skyddsglasögon.

Polisen har sedan tidigare meddelat till Arbetarbladet att de startat en utredning kring om olyckan orsakades av felaktig hantering eller om det var fel på kloret.

Mer läsning

Annons