Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommaren är inkörsport till narkotika – polisen tvingas prioritera bort drogpoliserna

Sommaren är normalt en vanligare period för ungdomar att testa på narkotika. Trots det tvingas polisen att prioritera bort drogpoliserna under sommaren.

Annons

Enligt Gävle kommuns drogsamordnare Johnny Gustavsson har sommaren alltid varit en period då människor, unga som äldre, dricker mer och även testar på narkotika.

– Det är en period som det är vanligare att testa i och med att det är fint väder och man är ute mycket mer, säger han.

Johnny Gustavsson berättar samtidigt att ungdomar som testar alkohol och rökning går ner medan andelen som testar narkotika består.

– Bland ungdomar under 18 år är det väldigt låga siffror som använder alkohol. Vi har aldrig haft så få ungdomar som dricker i den åldern, säger han.

Johnny Gustavsson, drogsamordnare på Gävle kommun.

Samtidigt som sommaren anses vara en inkörsport för ungdomar att testa på narkotika tvingas polisen dock att prioritera bort drogpoliserna.

– Det får vila en del under sommaren. Däremot är vi väldigt noga med att inte röra personer som jobbar på ungdomsrotlar eller har sådana ärenden, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Med tanke på att polisens bemanning går ner under sommaren får drogpoliserna bland annat täcka upp i yttre tjänst.

Mikael Hedström

Samtidigt berättar Mikael Hedström att poliser i yttre tjänst ständigt har en medvetenhet och jobbar mot narkotika under sommaren med ungdomar som prioritering.

– Om vi befinner oss på konserter eller liknande så beaktar vi särskilt unga människor som är berusade eller påverkade för att utreda om droger är inblandat, säger han.

Är det rätt att prioritera bort drogpoliserna när sommaren är en inkörsport för droger bland ungdomar?

– Absolut viktigast är att åka på larm där det är fara för annans liv eller skada på egendom. Skulle möjligheten finnas hade vi velat ha de resurserna kvar men det har inte gått på alla år jag har jobbat inom polisen, säger Mikael Hedström.

Johnny Gustavsson tycker det är synd att drogpoliserna prioriteras bort under sommaren men har samtidigt förståelse för det.

– De är också människor som måste ha semester och ledigt. Självklart är det olyckligt att de drar ner på ungdoms- och narkotikapolisen under sommaren. När de är lediga finns det färre poliser ute på stan, säger han.

Mer läsning

Annons