Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blanda inte ihop djurskyddsföreningarna

Annons

Den senaste tiden har det i Ljusnan stått att läsa om en djurskyddsförening, Djurens Hopp.Djurens Hopp hette tidigare Djuromsorgen och när den verksamheten inte fungerade bytte man lokal och namn till Djurens Hopp.


Djurskyddet Bollnäs-Ovanåker. För att dessa både inte ska blandas ihop är det nog på sin plats att reda ut begreppen för de som tycker att detta verkar rörigt.
Djurskyddet Bollnäs-Ovanåker var det ursprungliga djurskyddet i Bollnäs och är en förening som har Djurskyddet Sverige och Djurhemsföreningen som huvudmän. Djurhemsföreningen är de som godkänt vårt djurhem och vars bestämmelser vi måste följa. Verksamheten består i huvudsak av omhändertagande av katter, men även hundar och kaniner har förekommit.
För att få kalla sig Djurskyddet Bollnäs-Ovanåker ställs hårda krav på verksamheten. Krav som Djuren Hopp inte har.
I dessa krav ingår bl.a. hur hygienen skall vara, om att varje katt ska ha tillgång till en egen bur, möjlighet att rastas och vistas ute ur buren dagligen. Vi har bl.a. två uterastgårdar med tak där katterna får vistas och umgås. Vi har dessutom två större rum inomhus för samma ändamål
Vi får också vara beredda på inspektion från Bollnäs o Ovanåkers kommuner, Länsstyrelsen och Djurskyddet Sverige.
Vi har plats för 16 vuxna katter. Hona med ungar räknas som en katt. I dessa 16 platser ingår två helt slutna karantänsplatser med eget ventilationssystem. Varje ny katt sätts i karantän i två veckor. Hygienen är här så noga att personalen klär om i ett förrum till karantänen för att undvika att ev smitta sprids.
Efter dessa två veckor veterinärbesiktigas katten och vaccineras,. Därefter börjar en försiktig social anpassning till de andra katterna. För varje katt förs dagbok med uppgifter om ev medicinering, speciellt foder m.m.
Nu är katterna till salu för 600 kr. En summa som vida understiger kostnaderna för varje katt  som Djurskyddet haft. Katten är, när den säljs, kastrerad, vaccinerad och ID-märkt.
Verksamheten finansieras genom bidrag från Bollnäs och Ovanåkers kommuner och genom bidrag som kan sökas från Djurskyddet Sverige och Djurshemsföreningen. För att få dessa bidrag måste vi visa vår verksamhetsberättelse och vårt bokslut.
Vidare har vi företag som sponsrar,vi anordnar loppis, privata gåvor skänks m.m.
Det är alltså stor skillnad mellan den seriösa verksamhet vi bedriver och de krav vi har att beakta, jämfört med föreningar som ej är anslutna till Djurskyddet och bl. a. av det skälet är det viktigt att inte blandas ihop med annan djurskyddsverksamhet..

Hans Bolkéus

Mer läsning

Annons