Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blandade känslor efter Cibes besked

Bland de knappt 100 anställda på Cibes Lift i Järbo är känslorna blandade inför flytten till Gävle.

– Det blir inte lika smidigt som i dag, säger Johan Lingvall som i dag har något hundratal meter till jobbet.

I höst tvingas han börja pendla fyra–fem mil både morgon och kväll.

De båda barnen, sju respektive elva år gamla, får vänta längre innan pappa kommer hem. Han är ensamstående och har hand om sina barn varannan vecka.

Flera av dem vi pratar med på Cibes i Järbo vittnar om för- och nackdelarna med fabriksflytten som Arbetarbladet berättade om i onsdagens tidning.

De ser fram emot rymligare arbetslokaler. I dag vållar trängseln både krångel och irritation och slukar tid.

Men pendlingen är negativ.

– Helst hade man sett att vi kunnat få större lokaler i Järbo men man hade i alla fall hoppats att det skulle bli i Sandviken, säger Susanne Husman som hört flera arbetskompisar säga att de ska leta efter andra jobb.

I dag åker hon och närmaste arbetskompisen Malin Andersson från Storvik. I höst får de dubbelt så långt men tidsmässigt skiljer det inte så mycket.

Anna Källström började på Cibes i höstas efter många års jobb på förskola.

Hon har fyra kilometer till jobbet i dag. Det blir stor skillnad, säger hon om resorna till nya arbetsplatsen.

De tre kvinnorna jobbar på ”testen”. De programmerar och sätter in utrustning i hissarna, som våningsvisare, röstavisering, brytare, nödstopp med mera. De testar säkerhetssystemen och ser till att allt fungerar innan hissarna dras vidare till packningen.

Ungefär hälften av de anställda bor i Järbotrakten. En handfull bor i och kring Gävle och får närmare till nya fabriken.

– Företagets själ finns här i Järbo. Jag hoppas att den följer med, säger Johan Lingvall som började på Cibes för tre år sedan och dessförinnan jobbade i flera år hos en lokal underleverantör.

Han hoppas att samåkning och flextid kan underlätta pendlingen.

– Resandet är en nackdel. Men man får vara glad att företaget blir kvar i regionen, säger Malin Andersson.