Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blev förlamad efter olycka

Fem månader efter frontalkrocken kämpar han fortfarande för att kunna använda händerna. Från midjan och neråt är 45-åringen från Storvik totalförlamad efter att en rattfull kvinna kom över på fel sida av vägen. I går möttes de i tingsrätten.

1 augusti förra året hade 45-åringen haft sin motorcykel i elva dagar och tog en kvällstur på Svärdsjövägen från Kungsgården mot Åshammar. Det kom att förändra hans liv för alltid. I en kurva frontalkrockade han med en mindre lastbil och slungades 25 meter. Den rattfulla kvinnan i bilen visade sig ha så mycket som 2,47 promille alkohol i blodet.

Skadorna var omfattande; ryggkotsfraktur, söndertrasade underarmar och trasig mjälte. Han har genomgått mängder av operationer och är i dag i stort sett totalförlamad.

– Han kan inte använda händerna och har en enorm smärta, säger pappan som är på plats i rättssalen.

Att det är den rattfulla kvinnan som orsakat olyckan genom att köra på fel sida av vägen lägger åklagaren fram en rad bevis för. Själv minns varken hon eller hennes offer något.

Rättegången kom att handla mycket om kvinnans alkoholkonsumtion. Själv säger hon att hon bara drack något glas vin under den där dagen, vilket åklagaren påstod är ren lögn.

– Man måste dricka stora mängder för att komma upp i 2,47 promille. De flesta av oss skulle inte ens kunna stå på benen. Jag menar att du fullt medvetet tagit den här risken. Det är något som samhället måste se mycket allvarligt på, sade Carl-Johan Granlund och krävde minst ett år och sex månaders fängelse.

45-åringens målsägandebiträde upprördes över kvinnans brist på ånger när hon under förhöret hade en lång utläggning om hur illa behandlad hon själv blev under kvällen.

Kvinnans försvarare hade svårt att hitta förmildrande omständigheter men lade fram teorin att kvinnan kan ha blivit bländad och då är det av underordnad betydelse att hon var full.

Domen om vållande till kroppsskada meddelas om en vecka.