Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blev påkörd av X-2000 – dödsolyckan orsakade totalstopp

En person omkom i går på stationen i Tierp efter att ha blivit påkörd av ett X 2000-tåg.
Olyckan ledde till totalstopp i tågtrafiken mellan Gävle och Uppsala.

Det var strax efter klockan 17 i går eftermiddag som ett X 2000-tåg som var på väg från Stockholm till Östersund passerade stationen i Tierp.

Enligt vittnen på stationen började tåget tuta när det körde in på stationsområdet men kunde ändå inte undvika att vid slutet av perrongen köra på en person som av okänd anledning befann sig på spåret.

Personen avled omedelbart.

– Den döde har ännu inte kunnat identifieras men vi misstänker inget brott, säger Kenneth Sundin, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

Tågpersonalen och andra resenärer på stationen chockades. Dessutom gjorde olyckan att det blev totalstopp i trafiken både norrut och söderut under flera timmar. I princip all trafik mellan Gävle och Uppsala stod stilla.

– Vi har försökt ersätta en del av Upptågets avgångar med bussar men annars har det stått still, säger Ann-Katrin Backlund på SJ:s presstjänst.

Totalt berördes 22 tåg, såväl SJ-tåg som Upptåg. De som ännu inte hade hunnit lämna stationerna i Gävle och Uppsala hölls kvar där, andra tåg stoppades vid mötesplatser och stationer utefter färdvägen. Ett tåg blev till exempel stående i Furuvik, ett annat i Örbyhus.

Först efter tre timmar, klockan 20, kunde tågtrafiken släppas på igen.

All personal på det olycksdrabbade X2000-tåget togs ur tjänst och fick hjälp av en krisgrupp.