Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir det ett rödgrönt samarbete?

När finansminister Anders Borg presenterade sin höstbudget krävde han besked av oppositionen om de hade en gemensam ekonomisk politik. Något riktigt svar fick han inte och hade säkert inte väntat det heller. Hans offensiv handlade mer om att skyla över den egna regeringens tillkortakommanden.

Annons

För de tre oppositionspartierna finns det ännu mycket att förhandla om innan de tre kan enas om en gemensam politisk plattform inför valet 2010, men att besked kommer när tiden är mogen kan alliansregeringen vara säkra på.

Liksom när det gäller samarbetet mellan högeralliansens partier gäller det att kunna kompromissa sig fram. Socialdemokraterna är det starka partiet. Med dagens opinionssiffror kunde man sannolikt klara regerandet på egen hand, men samtidigt finns en vilja att skapa ett starkare regeringsunderlag. Vad vi hittills sett är att miljöpartiet finns med på tåget medan vänsterpartiet är något tveksamma, men med riktning att finnas med i en ny regeringskonstellation.

Förutsättningarna finns, men om det blir ett samarbete mellan enbart socialdemokrater och miljöpartister eller även med vänsterpartiet finns det frågetecken kring. I det opinionsläge som gäller just nu finns den ingen anledning för de tre partierna att skynda på processen. Bättre är att diskutera sig samman. Helt klart är att någon form av samverkan kommer att ske. Öppningarna för ett framtida regeringssamarbete efter valet 2010 har kommit närmare under de senaste månaderna.

En liten hint om en kanske-kanske koalition gav förre statsministern Göran Persson redan under den förra mandatperioden och efter det norska valet, där man nu fått en rödgrön koalition bestående av socialistisk venstre, senterpartiet och arbeiderpartiet.

Fjorton gånger har regeringen kommit överens med miljöpartiet och vänsterpartiet om budgetar. Räcker dessa överenskommelser för att kunna sy ihop en framtida regeringskoalition?

Diskussionen kring en gemensam regeringsbildning efter valet 2010 finns redan på den inrikespolitiska dagordningen. De tre oppositionspartierna träffas och försöker enas om en gemensam politik. Någon gång under 2009 lär vi få besked hur det kommer att bli. Så Anders Borg får vänta ytterligare ett tag, men budgetdebatten visade att de tre partierna till vänster hade en sammanhållen politik i sin kritik mot regeringens budgetproposition.

Nu är inte ett samarbete de tre partierna emellan något nytt. Under den förra socialdemokratiska regeringsperioden skedde kontinuerliga förhandlingar kring budgetar. Vetskapen om blindskären i ett förhandlingsspel är vid det här laget hygglig hos samtliga inblandade.

Inför valet 2010 är det förståeligt att miljöpartiet och även vänsterpartiet, om hittills med viss tvekan, strävar efter regeringstaburetter. Varje parti har naturligtvis ambitionen att någon gång hamna i regeringsställning.

För vänsterpartiet är det tydligt viktiga att kunna balansera intresset för att vara med och påverka med den egna framtoningen som ett parti som står för solidaritet, rättvisa och feminism. Samtidigt finns det röster som menar att vänsterpartiet inte på ett trovärdigt sätt kan vara en del av ett nytt regeringsunderlag. Inte minst vad gäller den ekonomiska politiken.

Mycket kan hända fram till valet om knappt ett år. Både för socialdemokraterna och för vänsterpartiet. Och inte minst för miljöpartiet som lever farligt nära fyraprocentsspärren.

Vinnarna. Alliansregeringens höstbudget gynnar föga överraskande dem med högst inkomst. Allt enligt de analyser som landets storbanker gjort. En höginkomsttagare kan räkna med att få mellan 1 600 och 1 900 kronor mer att röra sig med per månad nästa år. Däremot är pensionärerna och högskolestuderande de stora förlorarna.

Skrämmande. För andra gången under mindre än ett år har elever dödats på finska skolor. Nu senast med elva döda. Unga människor. Extremt och skrämmande. Det tycks saknas ett förebyggande arbete för att stoppa mobbning och utsatthet. Ensamma utsatta killar kan bli farliga.

Våldsförebyggande åtgärder måste prioriteras.

Mer läsning

Annons