Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir jag utan arv efter pappa?

Annons

:
För många år sedan gifte sig min pappa med en ny betydligt yngre kvinna. På båda sidor finns barn sedan tidigare och det finns en gemensamt barn, min halvbror.
Min pappa skrev över alla tillgångar, bland annat huset som han hade innan de träffades, på sin nya fru och de skrev även ett äktenskapsförord där hennes egendom är enskild. Nu har min pappa dött och bouppteckningsförrättaren sa att jag inte skulle få något och att det bara var att gilla läget.

 

Svar:

Varför din pappa skrev över alla tillgångar på sin nya fru kan jag inte svara på, men det kan eventuellt vara så att han gjorde det för att försöka göra så att du inte får något arv och därmed säkra att hans nya fru ska kunna bo kvar i huset utan att behöva lösa ut dig.

Det är dock inte så enkelt som bouppteckningsförrättaren säger att du kan glömma arvet. Det är nämligen så att om arvlåtaren, det vill säga din far, givit bort egendom under sådana omständigheter att gåvan till syftet är att likställa med testamente har du möjlighet att enligt det förstärkta laglottsskyddet i 7 kap 4 § Ärvdabalken väcka talan mot din styvmor och erhålla arv motsvarande din laglott.

Det förstärka laglottskyddet är företrädesvis tillämpligt i de fall när arvlåtaren givit bort egendom då givaren väntar döden inom kort tid och inte bryr sig om sin egendom, till exempel på sin dödsbädd eller då givaren givit bort egendom och behållit nyttjanderätten till egendomen för resten av sitt liv. Gåvan har i sådant fall inte inneburit någon uppoffring för givaren.

Det kan även vara så som i ditt fall att arvlåtaren rent faktiskt kan räkna med att få behålla nyttan av den bortgivna egendomen. Din pappa ger bort huset till sin nya fru, men han kommer fortfarande att bo kvar och nyttja huset som tidigare. Att ge bort huset har således inte inneburit någon uppoffring för honom.

Det krävs alltid att man kan anta en avsikt hos givaren att han med gåvan företrädesvis velat ordna successionen.

Mitt råd är att du tar kontakt med jurist eller advokat som mer i detalj går igenom det förstärkta laglottsskyddet, ditt fall och dina möjligheter att gå vidare. Kom dock ihåg att talan måste väckas inom ett år från det att bouppteckningen avslutades.


Familjens jurist

Mer läsning

Annons