Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir Ohly med? Var är Littorin?

Under en längre promenad i det vackra höstvädret fylldes radion av den nye partisekreterarens syn på framtiden. Den, berättade Håkan Juholt, inkluderade vänsterpartiet om vänstern anpassade sig efter den enda vägens politik. Den har precis stakats ut av Mona Sahlin och Peter Eriksson.

Annons

Budskapet skickades vidare till Lars Ohly: Hur mycket är en, eller flera, ministerposter värda? Ett utgiftstak utan utrymme för välfärdsreformer? En budgetdisciplin som stänger ute effektiva insatser för samhällets nedersta skikt?

Eller så här: Orkar vänstern lyfta ut några av sina ideologiska hållpunkter för att få plats i ett kommande regeringsunderlag?

Ohly satt hemma och funderade på den saken.

Några besked anlände i går. De gick ut på att Mona Sahlin funnit Lars Ohly beredd att diskutera vidare. Ett möte planerades mellan partiernas ekonomiska talespersoner. Optimism kan vara lämpligt.

Praktiken ter sig något dystrare. Miljöpartiet undviker till nästan varje pris vänstern, men socialdemokraternas ledning ser sig ingen annan råd än att ta med Ohly, bara han inser vad som krävs; underordning. En vädjan sändes till Ohly, hör av dig.

Sahlins ”missförstånd” kanske ger möjligheter för det samarbete som länge sågs som icke önskvärt. Att öppningen inte var meningen får väl de närmast inblandade leva med. Också den bäste kan ju ändra sig, åtminstone när nästan hela partiet kräver det.

Så om ett tag skriver de tre ihop sig om några viktiga stolpar, med utrymme för var och en att profilera sig i partiernas viktigaste frågor. Det kan räcka ända till valrörelsens upplopp.

Högeralliansen rapporterar från ett vandrarhem i väster att samarbetet skall intensifieras. Arbetsgrupper formeras och drar upp riktlinjer för skatter, välfärd, jobb och klimat.

Den samlade högern håller ihop så länge de små partierna befinner sig ovan fyra procent. När kristdemokraterna dalar mot underjorden krävs socialkonservativa utspel, kanske om homosexäktenskap eller den heliga familjen. Annars vädjan till broder-fyraprocent att hjälpa till.

Centern når inte ens en femtedel av moderaterna, trots ambitioner att bli ett tio-procentparti. Folkpartiet har under Jan Björklund reducerats till ett högerinriktat enfrågeparti, med en liberal barlast. En enda liberal siktas i partiets ledning: Birgitta Ohlsson.

Mer läsning

Annons