Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blocket gjorde antikhandlaren till taxichaufför

/
  • Utvecklingen står på golv och hänger på väggar i form av kerubprydda gjutjärnsurnor . En hallstämplad förgylld spegel från 1744, från Stockholms spegelmakarämbete.
  • Stolar och bord från skiftande tidsepoker.
  • I år är det 30 år sedan Ingemar Jönsson och han far Sören startade Möbelberget i Storvik.
  • Ett Andy Warhol-tryck på Greta Garbo och som påbörjades av Warhol och avslutades av en kollega.

Det som 2009 gjorde att Ingemar stängde sitt och pappa Sörens livsverk Möbelberget är Blocket, Tradera och försäljning via småannonser. I dag har Ingemar öppet endast efter överenskommelse och säljer över disk enbart på mässor.

Annons

Doften, eller om du vill lukten, av gammalt slår emot oss när vi stiger på. Eller om du vill, välkomnar där på tröskeln mellan 2000-tal och 1700-, 1800- och 1900-tal. Här är svalt och ljuset sparsamt vänligt. Överallt stolar och bord av allehanda slag och tidsepoker. Speglar, tavlor och lampor. Glas och porslin. Bestick och smörknivshållare. Klockor och ur. Mattor och handdukar. Massproducerat och unikt. Antikviteter och samlarföremål.

I år är det 30 år sedan Ingemar och fadern startade Möbelberget.

– Vår första idé var att köpa och sälja hela hem, säger Ingemar och berättar om utvecklingen mot att också bli antikhandlare.

Utvecklingen står på golv och hänger på väggar i form av kerubprydda gjutjärnsurnor i par värda 30 000. En hallstämplad förgylld spegel från 1744, från Stockholms spegelmakarämbete har ett försäljningspris på 33 000 kronor. Ett Andy Warhol-tryck på Greta Garbo; nr 7 av 15; som påbörjades av Warhol och avslutades av en kollega, har ett värde på 30 000 kronor.

Men utvecklingen är också antikmässor, där Möbelberget Antik är ett namn som borgar för kvalitet.

Ingemar säger att han köper med hjärtat och att den rätta köparen kommer i sinom tid. Och skulle han inte hinna sälja allt under sin verksamma tid finns möjligheten att kvalitetsauktionerna tar vid där han slutar.

– Men sånt tänker jag inte på. Jag lever i nuet.

Vi går tvärs över vägen hem till Ingemar, för nu vill han bjuda på kaffe, glass och jordgubbar i trädgården.

Fastigheten är en av byns äldsta och består av flera hus. Här bodde Ingemar som tonåring, och sedan många år själv som far.

För att få en ny stadig inkomst startade han en taxirörelse 2008, och jag frågar om den är en nödvändighet eller har värden utöver att dra in pengar.

– Att köra taxi ger möten, säger Ingemar och hans leende ser ut som förnöjsamhet. Jag är i själ och hjärta antikhandlare, men att köra taxi är fritt och passar mig bra.

Ingemar berättar om ett möte som mellanlandade hemma vid köksbordet.

– Jag skulle köra en dam från universitetssjukhuset i Örebro till Hudiksvall. När vi kom till Storvik tog vi en paus hemma hos mig och drack te och åt smörgås.

Ingemars trädgård är ett koncentrat av det bästa från Sveriges olika tidsyttringar. Boningshus. Uthus. Utedass. Bärbuskar. Frukträd. Blommor. Fågelkvitter. Sol. Blå himmel och Falu rödfärg.

Ingemar pekar ut några av sina favoritsittplatser i trädgården. Där brukar han filosofera och dricka sitt kaffe. Det enda han saknar är vatten.

– Det är för långt till Näsbysjön och Fäbodsjön i Vallstanäs, ändå går jag ut på Blocket varje år och tittar på båtar.

För att få tillgång till vatten, att i alla fall bada i, har han byggt ett däck med pool med en jätteyta att sola och umgås på.

– Vi åker inte gärna på semester eftersom vi har det så bra här. Här lever jag min önsketillvaro.

Mer läsning

Annons