Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bloggar om motståndare

Under signaturerna Bobban Knutsson och Drutten har politikern Robert Vestrin i Hofors försökt misskreditera sina politiska motståndare på nätet.
Sedan en blogg avslöjat socialdemokraten är han nu ångerfull. Men partiledningens förtroende har han fortfarande.

Politikers agerande på internet är ett aktuellt ämne. Nyligen omplacerades socialminister Göran Hägglunds högra hand, stabschefen Henrik Ehrenberg, för att under signaturen Ove Tove ha legat bakom en rad anonyma angrepp på nätet mot andra kristdemokrater.

I Hofors har en debatt blossat upp sedan det visat sig att lokala bloggare blivit kontaktade av politikern Robert Vestrin, (S), som under olika pseudonymer bland annat tipsat om att kolla upp oppositionspolitiker som finns i belastningsregistret.

Vestrin har kallat sig Bobban Knutsson och Drutten när han i kommentarer kritiserat och gått till angrepp mot flera av sina politiska motståndare.

Från samma ip-adress har även anklagelser om att en känd politikerprofil från Gästrikland varit otrogen skickats.

Peter D Hillblom som driver Hoforsbloggen reagerade över den hårda tonen i inläggen och lyckades spåra avsändaradresserna till Vestrin. Detta berättade han om på bloggen tidigare i veckan.

När Arbetarbladet ringer upp Robert Vestrin, som är ordförande i kultur- och fritidsutskottet, ledamot i barn- och utbildningsnämnden, vice ordförande i Hofors elverk och nämndeman för Socialdemokraterna i Hofors, nekar han först till att ha någonting med saken att göra.

Ställd inför bevisning backar han dock.

– Jo, det stämmer att jag gjort det och det var dumt. Jag inser att jag gjort ett misstag och jag ångrar mig. Jag har informerat partiet och ställt mina platser till förfogande, säger han.

Han förklarar sitt agerande med att han velat försvara partikollegor och tjänstemän mot den smutskastning av Hofors kommun som han menar sker både på bloggar och lokaltidningarna på nätet.

– Men det är inte rätt sätt att kritisera sina motståndare på och det jag framför allt borde ha gjort är att använda mitt eget namn, säger Vestrin.

Både Arbetarekommunens ordförande Viktor Rasjö och kommunalrådet Marie-Louise Dangardt har dock fortsatt förtroende för sin partikamrat.

– Vi har ingen policy i partiet hur vi ska agera på nätet. Det är upp till var och en. Själv ogillar jag anonyma avsändare överhuvudtaget och tycker att det känns både bättre och trovärdigare att skriva ut sitt namn, säger Marie-Louise Dangardt.