Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blommor på Mors dag

Mors dag introducerades i Sverige 1919 av författaren och sedlighetsivraren Cecilia Bååth-Holmberg. Redan tidigt fanns det många som avfärdade dagen som ett kommersiellt jippo. Men det finns också exempel på hur handel av lite ädlare art bedrivits i samband med Mors dag.

Inför Mors dag 1941 startade försäljningen av Mors blomma, en liten rosa äppelblomma att ha i knapphålet. Bakom idén låg organisationer som Röda korset, Sveriges husmodersföreningars riksförbund, Socialdemokratiska kvinnoförbundet, Svenska landsbygdens kvinnoförbund och Kooperativa kvinnoförbundet. Avkastningen skulle gå till semesterhem där utarbetade husmödrar kunde få några veckors välbehövlig ledighet. Ett sådant semesterhem var Vadtorp utanför Söderhamn där många av vårt läns husmödrar fick tillfälle att rekreera sig.