Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blomsterkiosken, Boulougnern, Ingo och Floyd

Annons

Precis som Maria – i artikeln intill – berättar att det var hennes mormors bror Robert Wahlman som startade Blomsterkiosken i mitten på 1930-talet får hon en kund.
Och strax hör jag Maria säga ”Jaha” med förvåning i rösten.
När hon återvänder till skuggan och intervjun har hon en kvinna i sällskap. Kvinnan presenterar sig som Kerstin Micalsen och berättar att hennes mamma Mary arbetat i kiosken, på just Robert och Annas tid.
Så närmar sig en man, som presenterar sig som Mats Wiberg. Mannen är Kerstins bror och har precis flyttat tillbaka till Gävle efter tolv år utomlands och ”utomgävle” i bland annat Bryssel och Malmö. Medan Kerstin och hennes dotter Camilla endast är på besök från Stockholm. Och nu ska de tre besöka mamma och mormor Marys grav på Gamla kyrkogården.
– Vintrarna var kalla på 1950-talet, när mamma jobbade, jag minns hur hon frös i kiosken, berättar Mats.
Vi fortsätter att tala om Robert och Anna, och innan vi skiljs åt säger Mats ”Jag vet så mycket om Anna och Robert att jag skulle kunna skriva en bok!”
Själv vet jag så mycket om Roberts son Lennart och dennes hustru Aina att jag kan skriva en krönika om hur de två träffades. Ty första gången jag intervjuade Aina – då Blomsterkiosken var hennes och Lennarts – berättade hon att de träffades natten då Ingo och Floyd boxades.
”Det var i Boulognern”, berättade Aina i intervjun. ”Jag jobbade i ett av kaféerna, det hette Skogshyddan och ägdes av Elna och Erik Sandberg. Lennart ville lyssna på radioutsändningen från Ingo och Floyds match och även höra vad de hade att säga inför matchen. Sen följde han med mig hem och lyssnade färdigt!”
Nio år senare gifte de sig – läser jag i min gamla intervju – och tog så småningom över Blomsterkiosken.
”När svärfar dog och svärmor inte längre orkade tog Lennart och jag över”, berättade Aina.
Lennart sålde till sitt syskonbarn Gunilla, och tack vare Blocket – där Maria upptäckte att Blomsterkiosken var till salu – är kiosken fortfarande i släktens ägo.
– Det var kanske meningen att jag skulle gå ut på Blocket och hitta Blomsterkiosken just den där dagen. Så att den fick vara kvar i släkten, reflekterar Maria. Och för att jag skulle få träffa Marys barn Kerstin och Mats!

Mer läsning

Annons