Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bluffsamtal till äldre: "Du behöver en dyr medicin så sätt in 40 000 kronor" – landstinget varnar

Okända personer som ringer upp äldre patienter och försöker förmå dem att sätta in en stor summa pengar – uppåt 40 000 kronor - på ett visst bankkonto.
Den här typen av bedrägeriförsök har det senaste året förekommit ett tiotal gånger i Uppsala län.

Den som ringer upp påstår sig vara läkare som jobbar på Akademiska sjukhuset eller en vårdcentral. Bedragaren säger att patienten behöver en viss medicin eller utrustning och ska sätta in pengarna på bankkontot.

Och det är inga småsummor det rör sig om, utan uppåt 40 000 kronor. Det hela är en bluff som landstinget nu går ut och varnar för.

Fredrik Rosenberg, informationssäkerhetsansvarig på landstinget i Uppsala län, säger att patienterna som fått samtalet är runt 85 år gamla.

– Jag känner inte till något fall hos oss som lyckats, utan patienterna har ringt till vårdcentralen och frågat om det här är korrekt.

Hur många fall är det?

– Ett tiotal sedan i våras. Det kom några stycken fall, sedan har det varit ganska lugnt och nu har det kommit två fall på kort tid.

Rosenberg säger att liknande bedrägeriförsok också skett i Dalarna och Kronoberg och eventuellt också i Stockholm. Gävleborg verkar dock ha varit förskonade.

Vad tycker du om att göra på det här sättet.

– Jag tycker det är väldigt illa naturligtvis. Det är därför vi går ut med den här varningen. Vi vill inte att någon ska gå på den här typen av bedrägerier. De som ringt till oss har polisanmält de här ärendena.

Bedragarna uppger en rad detaljer om patientens vårdkontakter vilket ökar trovärdigheten. Landstinget har försökt ta reda på hur det kan ha gått till.

De har kontrollerat om det varit något intrång i journalsystemet men inte funnit tecken på detta. Inte heller tyder något på att anställda är inblandade.

Tillsammans med Dalarna har man kontrollerat om det skett intrång i nationella system, men det verkar inte heller vara fallet. Nu har man bett Läkemedelsverket kontrollera med apoteken.

– Vi har utrett allt vi kan och ställer vår förhoppning till polisen, avslutar Fredrik Rosenberg.