Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bockbluffen

En rad artiklar har skrivits i Arbetarbladet om Bockens resa till Kina – där den ska pyntas i blomskrud i stället för den traditionella halmen.

Annons

Bockens kommunikatörer, däribland Johan Adolfsson, har uttryckt sig på ett sätt som fått oss att tro att det faktiskt är den riktiga Bocken som rest till Zhuhai. Det är det inte – det är en hög med virke, några röda band och horn. Och så lite belysning förstås. Det behövs efter kommunens mörkläggning.

Det bockbygge vi kunde betrakta på Slottstorget under vintern ligger kvar i Gävle.

Det spelar ingen roll om det är gammalt eller nytt virke, tycker Johan Adolfsson. Men en hopsnickrad virkeshög blir inte en Gävlebock förrän den stått på Slottstorget och utmanat ödet.

Det här är lite som att säga att man ger bort en fin lagrad whiskey som visar sig vara en flaska destillerat vatten när kartongen öppnas.

Gävlebocken är numera onekligen bara ett varumärke. Gävlebocken kan vara några plankor från Byggmax, i alla fall för Bockkommittén.

Avslutningsvis ett utdrag ur pressmeddelandet: "Förutom att det är Getens år har Kina också fem element varje år – trä, eld, jord, vatten och metall. Nästa år är det elementet trä, vilket är ett unikt sammanträffande med Gävlebockens trästomme."

Jag klarar inte ens av att hantera det unika sammanträffandet. Tänk att både Gävle och Kina har saker i trä. Snart lär det vara eldens år – då tycker jag kommunen låter bli att skicka en virkeshög dit.