Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bockbrännarna filmade själva attacken

(Ny version) Fyra män har anonymt tagit på sig ansvaret för att under natten mot lördagen ha bränt ned bocken – och dessutom filmat dådet.

Men för polisen är det en gåta vilka personerna är.

Annons

Filmen lämnades under lördagen över till . Det var en av männen som kontaktade tidningen.
Den visar hur flera maskerade personer springer mot bocken, tänder på och hur lågorna därefter slår upp från Gävles stolthet. De sprutar även en vätska på benen, vilket ska ha rört sig om 98-oktanig bensin.
För att få fyr slänger de iväg ett tändrör mot bocken.
Två personer ska ha fått syn på männen.
– Vi rekade först. Det var en man och en kvinna. De såg när vi sprang fram men det kändes som att de sket i oss, de rusade fram och sprutade med brandsläckare på bocken i stället, säger den anonyme man som tagit på sig brandattacken, till Expressen, och berättar att bakgrunden är en vadslagning från tidigare i år.
– Av det man har läst, det man har hört, så vet man att det här är en tradition. Sedan har man den där "bucketlist" som man vill uppfylla i livet. Det är inte så att vi hatar livet i Gävle, det kändes bara som en sak som måste göras.
För polisen väntar nu den svåra uppgiften att lösa den grova skadegörelsen. En rubricering som kan komma att ändras till mordbrand – beroende på hur stor risk det var för att elden skulle spridas.
Förundersökningsledare Leif Zackrisson säger att bränder alltid är svårutredda och tycker därför att det är bra att en film har dykt upp. Normalt är vittnesuppgifter och teknisk bevisning det som löser bränder.
– Det är alltid bra med bilder. Man ser att det är flera personer och vad de gör. Man ser också lite klädsel och det är något vi kan jämföra med de vittnesuppgifter vi får in, säger han.
– Får vi något konkret uppslag under helgen har vi resurser att lägga på fallet.
Flera föremål ska ha hittats på brandplatsen, enligt uppgifter bland annat en bensindunk.
När räddningstjänsten anlände 04.05 på lördagsmorgonen var det redan försent. Att bocken var impregnerad med flamskyddsmedel hjälpte inte.
– En halmbock är en halmbock. Dessutom är den ihålig och då brinner det fort, säger Kenneth Rosenqvist, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.