Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bocken - 6 bockbrännare som åkte fast

Genom åren har bocken brunnit otaliga gånger. Trots det har det varit svårt för polisen att få fast den skyldige. Endast sex gånger har man fått fast den skyldige.

Annons

I filmen: Hör vad Gävleborna tycker om bocken

1966: 25-åring inledde traditionen – efter ett vad

Brandmännen i Gävle visste det inte, men de hade precis skapat ett byggnadsverk som senare skulle komma att engagera människor över hela jordklotet.

Gävleborna hade aldrig sett något liknande och det var antagligen få, om ens någon, som visste att bockens öde det här året skulle komma att sätta en form av standard för de kommande åren.

Gärningsmannen valde sin tidpunkt väl: nyårsafton.

I Arbetarbladet gick att läsa rubriken "Julbocksvandalen tände på precis klockan tolv".

Huruvida mannen verkligen hade planerat att tända på bocken när det nya året ringde in, är oklart, men gävleborna blev så pass upprörda över illdådet att en belöning på 1000 kronor utlystes för att få fast bockbrännaren.

Efter en tid kunde en 25-årig man gripas. Han erkände senare att han tänt eld på bocken med hjälp av en cigarettändare och dömdes till fängelse i sex månader för grov skadegörelse.

Polisen kunde också avslöja att 25-åringen agerat utifrån ett vad med sina vänner.

Vadslagningen ska gått ut på att 25-åringen inte vågade tända på bocken och gänget, som ska ha legat bakom vadslagningen, beskrivs i Gefle Dagblad som en ungdomsgrupp som "intar en dominerande ställning i vissa kretsar".

Bevisen angående vadslagningen räckte dock inte för att åtala någon för anstiftan.

1970: Polisen grep berusade skolelever från Hofors

Fyra år efter den första bockbranden (bocken brann även 67,68 och 69) vinglade två kraftigt berusade ungdomar fram till bocken.

Bocken hade den 27 november endast stått i ett par timmar, men stod nu plötsligt i lågor.

Pojkarna hann dock inte särkilt långt, utan kunde till slut bli infångade av polisen, som sen band de två till dådet.

Det visade sig vara två skolelever kom ifrån Hofors men gick på Polhemsskolan. De hade den 27 november varit på en avslutningsfest på Polhemsskolan och fick på vägen hem för sig att tända eld på bocken.

Bocken, som kostade 12 000 kronor att bygga, vad oförsäkrad, då försökringsbolagen nu insett att det var en dålig affär att försäkra bocken och därför inte var intresserade av objektet.

I samband med branden 1970 fick också Södra Kungsgatans förening nog och beslutade sig för att sluta bygga bocken. Byggandet togs istället över av Naturvetenskapliga föreningen.

Efter branden byggdes dock en ny bock – men den här gången gjord av vass.

1986:

1986 stod plötsligt två bockar på Slottstorget, en som byggdes av Södra Kungsgatans förening, och en mindre som byggdes av Vasaskolan.

Det här året hade köpmännen på Söder bestämt att bocken inte skulle brinna, och därför satt upp kameror och annan bevakning.

Bocken fick – nästan – uppleva julafton.

När gävleborna gick ut på julaftonsmorgon hade den gyllenbruna bocken förvandlats till ett svart skelett.

Det visade sig senare att det var en 26-årig Gävlebo som valt att ge sina stadsmän en tidig julklapp.

Mannen döptes till kraftiga böter till föreningen men slapp fängelse.

1992: Dörrbrand avslöjade bockbrännaren

I början av december 1992 brann såväl den stora bocken, som den mindre (byggd av Vasaskolan).

Polisen eftersökte den skyldige men kunde inte finna den som tänt på.

Den stora bocken byggdes upp ännu en gång, men drygt två veckor senare var också den uppbränd. Branden beskrivs som extra våldsam, eftersom det blåste starka vindar.

Vad polisen inte visste då var att det var samma gärningsman som två veckor tidigare.

Brottet skulle dock få en oväntad lösning.

Samma kväll som bocken brinner en andra gång får också polisen ett larm om en dörr som fattat eld. Det visar sig att en 22-årig Gävlebo tänt eld på en dörrkrans och grips av polisen.

I samband med gripandet får han frågan om han känner till någonting om bockbranden samma kväll.

22-åringen gav då polisen ett medgivande och kunde snart knytas även till bränderna den 5 december.

Även detta år tros det ligga en vadslagning bakom bränderna, 22-åringen fick till slut 15 månaders fängelse och böter för bockbränderna och dörrbranden.

2001: Konstnär från USA dömdes till en månad i fängelse

Fram tills nu har de gripna bockbrännarna varit lokala förmågor som mycket väl insett det brottsliga i sina handlingar.

Detta gällde inte 2001 års bockbrännare – i alla fall enligt honom själv.

I centrum står en 51-årig amerikansk konstnär, Lawrence Jones.

Jones var på besök i Gävle och satt den 23 december på en restaurang tillsammans med två vänner. De började prata om bocken och enligt Jones uppfattade han att det fanns två traditioner. Den ena gick ut på att bygga upp bocken och den andra gick ut på att bränna upp den. En stund senare gick de förbi bocken. I en debattartikel i Aftonbladet beskrev Jones hur han då gick fram till bocken och försökte dra loss ett halmstrå som han försökte tända eld på med en tändare. Plötsligt stod hela bocken i lågor:

"Min avsikt hade varit att bränna ett enda strå, snabbt släcka elden och gå därifrån med känslan av att ha bränt bocken på ett symboliskt vis", skrev han i debattartikeln.

Lawrence Jones kunde gripas utan dramatik i närheten och dömdes till en månads fängelse samt 100 000 kronor i skadestånd.

2015: 25 åring tände eld på bocken – och sig själv

Natten mot den 27 december har en då 25-årig Gävlebo precis kommit hem efter festkväll. Han samlar sen ihop tidningspapper, en tändare, gräsklipparbensin, tar på sig en snoawboardmössa och beger sig sedan till slottstorget.

Han böjer sig ner och tänder sedan eld på bockens ena ben men är inte beredd på att flammornas styrka – och börjar därför själv att brinna.

En privatperson lyckas fånga 26-åringen på bild när han, brinnandes, springer från platsen.

Den berusade mannen greps dock bara ett par hundra meter från bocken av väktare. Hans hår ska då varit brändskadat, haft sot i ansiktet och han ska även ha luktat bensin.

25-åringen erkände brottet och åtalades för grov skadegörelse samt att betala ett skadestånd till Gävle kommun på drygt 100 000 kronor. I ett polisförhör ska mannen ha uppgett att han tyckt att bockbränningen skulle vara "en kul grej att ha på sitt CV".

Mannen erbjöd sig även att hjälpa till att bygga upp bocken men Gävle kommun tackade nej till 25-åringens erbjudande.

I skrivande stund har ännu inte domen mot bockbrännaren kommit.