Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bocken, båten och kapitalet – här är årets Stadsvandringar i Gävle

Där bodde Di Leva! Där bodde Joe Hill!

Det är viktiga kulturhistoriska kunskaper som ska spridas under sommarens Stadsvandringar i Gävle.

Hela programmet för det anrika arrangemanget är nu spikat och visar sig innehålla den förmodligen bland Gävleborna väldigt populära nyheten om en visning av fyrskeppet Almagrundet.

Totalt 17 vandringar ska göras. Flera har teaterinslag. Arbetarteater Pegasus är med och dramatiserar ”Sagan om Gävlebockens första 50 år” som spelas i Matteusparken på Öster.

I Gävlerockens fotspår går en annan vandring, den har anknytning till den lokalhistoriska musikboken ”Vi lever” av Pecka Alzén och Anders Sundin. Det är då publiken får veta var Di Leva brukade hålla hus.

Även protestsångaren Joe Hill uppmärksammas. Han får en egen vandring ledd av Länsmuseets Joe Hill-expert Anders Wesslén.

Var höll den tidiga idrotten i Gävle till? Gävleidrottens Historiska Förening påminner om platser som det försvunna Badhuset Najaden och den övergivna arenan Strömvallen.

En promenadkonsert genom Boulognern ges av Gävle kammarkör Concordia med gästande franska sångare.

Gävles imponerande bankbyggnader var en gång ett vapen i kampen om kunderna – ett mäktigt stenhus ingav förtroende. Länsmuseets Ingela Broström ska guida och berätta om hur kapitalet fick sin gestaltning.

Som Arbetarbladet tidigare har berättat går en av årets stadsvandringar till den unika glasmosaiken i trapphus på Sörby. Det är också årets premiärvandring, onsdag 25 maj. Då drar den lokalhistoriska och motionsbefrämjande kunskapsmaskinen igång.

Men sammanfattningsvis. Ett ovanligt fantasieggande stadsvandringsprogram – från bankkapitalet till bocken. Med inslag av idrott, rockmusik, offentlig konst och naturupplevelser. Gävleborna ska inte klaga.